19. 3. 2021, 10:06 | Vir: STA

Xavier Becerra skozi šivankino uho na položaj ameriškega ministra za zdravje

profimedia

Ameriški senat je v četrtek s 50 glasovi proti 49 potrdil pravosodnega ministra Kalifornije Xavierja Becerro na ključni položaj ministra za zdravje ZDA. Becerra bo prevzel vodenje ameriškega odgovora na pandemijo novega koronavirusa in poskušal doseči tudi druge zdravstvene prioritete predsednika Josepha Bidna.

63-letni pravnik iz Los Angelesa je prvi Latinoameričan na položaju ministra za zdravje ZDA. Prihaja iz mešane mehiško-ameriške družine, preden je leta 2017 nastopil položaj pravosodnega ministra Kalifornije, pa je bil 24 let v predstavniškem domu zveznega kongresa.

Na položaju pravosodnega ministra po prebivalstvu največje države ZDA je vložil kar 124 tožb proti zvezni vladi Donalda Trumpa in si je s tem zagotovil odločno nasprotovanje republikancev, ki ga razglašajo za skrajnega levičarja, čeprav je daleč od tega.

V predstavniškem domu je pomagal pripraviti veliko zdravstveno reformo predsednika Baracka Obame, ki jo je potem branil pred uničenjem v času Trumpa. V kongresu ni bil noben "zmešan levičar", kot sedaj trdijo republikanci, ampak sredinski demokrat, ki je sodeloval z republikanci pri prioritetah, kot so izobraževanje, priseljevanje in pravice manjšin.

Konservativno Ameriko zelo moti tudi njegova podpora pravici do splava, čeprav je med zaslišanji zagotovil, da se zaveda, da imajo Američani glede tega zelo različna stališča in bo v vsakem primeru sledil črki zveznega zakona. Ta pravi, da je splav zakonit, vendar pa se zveznih proračunskih sredstev zanj ne sme porabiti razen v primeru posilstva, incesta ali reševanja življenja nosečnice.

Becerra je dobil presenetljivo trdno podporo dveh velikih zdravstvenih lobističnih organizacij - Ameriškega zdravniškega združenja in Ameriškega združenje bolnišnic. "Opozicija Becerri je na meji norosti. Pritožujejo se, da nima neposrednih izkušenj z zdravniškim poklicem, sami pa so soglasno podprli farmacevtskega direktorja Alexa Azarja na položaj ministra v času Trumpove vlade," je dejal vodja senatne večine Chuck Schumer.

Od republikancev ga je sicer podprla Susan Collins iz Maina, ki je dejala, da so vprašanja, glede katerih imata zelo različna stališča, vendar pa misli, da si zasluži potrditev na položaj.

Becerra bo poleg odgovora na koronavirus nadziral tudi skrb za otroke, ki so nezakonito prestopili ameriško mejo, skušal pa bo napredovati Bidnovo agendo pri širitvi zdravstvenega zavarovanja, znižanju cen zdravil na recepte in odpravljanju rasnih razlik v zdravstvenem sistemu.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ