14. 12. 2023, 12:44 | Promocijska objava

Z droni posejali težko dostopne terene na pogorelem Krasu

promocijska fotografija

Obnova gozdov na strmih in težko dostopnih terenih na pogorelem Krasu je zahtevna in večinoma prepuščena naravi. Eden od novejših in inovativnih načinov premagovanja takšnih terenov je sejanje z brezpilotnimi letalniki oziroma droni, ki lahko pomagajo ponovno ustvariti gozd. Novo metodo obnove gozda so danes predstavili javnosti.

Zavod za gozdove Slovenije se pri obnovi gozdov, poškodovanih v požarih, kot je lanskoletni na goriškem Krasu, srečuje z vrsto izzivov. Te je težko premagovati predvsem zaradi kompleksnih razmer na degradiranih opožarjenih gozdnih rastiščih. 

Že pred pripravo načrta sanacije gozdov, poškodovanih v požaru Goriški Kras, so v Zavodu za gozdove povabili k sodelovanju vrsto organizacij, tudi iz znanstveno raziskovalne sfere. Skupaj z njimi so iskali nove rešitve na področju obnove gozdov. Med sodelujočimi je tudi Projekt O2 iz Hrvaške, ki se ukvarja s sejanjem semenskih kroglic z droni. S to tehnologijo dosegajo tudi težje dostopne terene, na katerih drugi načini obnove gozda niso mogoči. 

S pomočjo donatorja Telemach Slovenija, ki je priskočil na pomoč pri financiranju novega načina obnove gozdov, so to novo metodo danes predstavili, a zaradi deževnega vremena droni žal niso mogli poleteti. Poleteli in raztrosili kroglice bodo v prihodnjih dneh.

promocijska fotografija

Za izdelavo semenskih kroglic je Zavod za gozdove Slovenije zagotovil ustrezno seme maklena, trokrpega javorja in lipe slovenskih provenienc ter ustrezen, preverjen substrat za izdelavo kroglic. Direktor Zavoda za gozdove Slovenije Gregor Danev je na dogodku pojasnil: "Danes smo s semenskimi kroglicami posejali en hektar pogorelega državnega gozda, kjer bomo vzpostavili tudi ustrezen monitoring, da bi preverili učinek metode v praksi. Tehnologija prihaja v vse pore našega življenja in prav je, da jo lahko uporabimo tudi za take namene."

Goran Ladišić iz organizacije Projekt O2 pa je ob predstavitvi sejanja semenskih kroglic z droni dejal: "Počaščeni smo, da sta nas Zavod za gozdove Slovenije in Gozdarski inštitut Slovenije povabila k sodelovanju pri akciji obnove pogorelega Krasa. Akcija je za nas še posebej pomembna, ker je po treh letih našega dela na Hrvaškem to prva akcija, ki jo izvajamo zunaj naše države. Je tudi naš prvi korak k ozelenitvi čudovite slovenske pokrajine s pomočjo naših brezpilotnih letal, ki uporabljajo inovativne samokalne semenske kroglice. 

Počaščeni smo tudi za prejeto zaupanje s strani novega partnerja Telemacha Slovenija in komaj čakamo, da bomo skupaj prispevali k ohranjanju narave in ustvarjanju novo pozelenelega okolja. Pripravljeni smo preleteti slovensko nebo in prinesti novo življenje tja, kjer je to najbolj potrebno."

promocijska fotografija

Greta Šter, vodja korporativnega komuniciranja v podjetju Telemach Slovenija, pa je dejala: "Vračanje družbi je zelo pomemben vidik našega poslovanja, prav tako pa tudi skrb za okolje. V zadnjem obdobju se srečujemo z vremenskimi ekstremi in pri Telemachu vedno pomagamo po najboljših močeh. Tako smo že lani takoj po katastrofalnih požarih na Krasu priskočil na pomoč in med drugim Gasilski zvezi Slovenije podarili najnovejši visokotehnološki brezpilotni letalnik. Danes se obnove poškodovanih območij lotevamo prav z dronom in kar nekako logično je, da smo pri Telemachu ta projekt podprli. Tehnologija združuje ljudi, po drugi strani pa marsikatero stvar tudi poenostavlja. In zelo smo ponosni, da bodo tudi s Telemachovo pomočjo na tem našem prečudovitem Krasu z njeno pomočjo zrasla nova drevesa."