18. 5. 2021, 18:23 | Vir: STA

Z električnim kolesom tandemom na posebno etapo dirke po Italiji

Rosana Rijavec/STA

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica je danes predstavilo električno kolo tandem, s katerim bo slovenski para-triatlonec Alen Kobilica skupaj s spremljevalcem Urhom Klenovškom sodeloval na posebni promocijski e-etapi ene od treh največjih kolesarskih dirk na svetu Giru d'Italia.

Električno kolo tandem oz. dvojec, ki ga je priznani nemški proizvajalec koles Schauff izdelal po naročilu Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica, bo namenjeno programu rehabilitacije slepih in slabovidnih v domačem in lokalnem okolju.

Za kolo bodo odšteli okoli 6000 evrov, več kot polovico vseh potrebnih sredstev so prispevali različni donatorji, preostali del potrebnih finančnih sredstev pa želijo pridobiti preko SMS donacij.

"To je neka dodana vrednost našim aktivnostim, da se bodo lahko slepi in slabovidni in njihove družine enakopravno vključevali v turizem. To kolo je bilo posebej razvito prav v ta namen in je zato v barvah našega društva," je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik društva Igor Miljavec.

V imenu Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica sta e-kolo danes prevzela nekdanja goriška kolesarja, ki sta tudi člana društva, Anton Ukmar in Matej Leban.

"Pred časom, ko so nas organizatorji Giru d'Italia povabili k sodelovanju pri t.i. e-giru, ki je dejansko promocija samega kolesarjenja in kolesarjenja z električnimi kolesi. Prišlo je do ideje, da bi na tej predtekmovalni dirki samega Gira zasnovali skupno ekipo Gorice in Nove Gorice, kjer bi vsaka stran dala tri člane, ki so nekako vzor in navdih v tem trenutku za vse generacije," je na krajši slovesnosti ob predaji povedal novogoriški podžupan Simon Rosič.

Mešano ekipo z imenom Nova Gorica - Gorica 2025 bo sestavljalo šest članov: smučarka Ana Bucik, Alen Kobilica in nekdanji nogometaš Matej Rožič Mavrič s slovenske strani ter nekdanja gorska kolesarja Samira Todone in Andrea Zoratti in nekdanji košarkar Michele Mian z italijanske strani. Etapa se bo začela v Ogleju in zaključila na Travniku v Gorici. Trasa je enaka Giru s tem, da se skozi Brda zapeljejo le enkrat, start pa je predviden dve uri in pol pred profesionalnimi kolesarji.

"Zato smo začeli iskati rešitev za Alena Kobilico in jo našli v tandemu električnega kolesa. Tandem bo kasneje tudi obogatil ta prostor, saj bo ta turistična destinacija v prihodnje slepim in slabovidnim omogočala doživetja tudi z električnim kolesom," je še povedal Rosič.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.