28. 12. 2020, 12:51 | Vir: STA

Z januarjem delitev pisemskih pošiljk glede na vsebino

Tamino Petelinšek/STA
Z januarjem delitev pisemskih pošiljk glede na vsebino (foto: Tamino Petelinšek/STA)

Pošta Slovenije s 1. januarjem 2021 prehaja na delitev pisemskih pošiljk glede na njihovo vsebino. Po novem bodo razdeljene na pošiljke z dokumenti in korespondenco ter na pošiljke, ki vsebujejo blago, kar je še posebnega pomena pri pošiljanju blaga v tujino. Po poročanju časnika Delo to prinaša tudi podražitve.

Na Pošti Slovenije v današnjem sporočilu za javnost izpostavljajo, da prinaša leto 2021 vrsto zahtevnih carinskih in davčnih sprememb, povezanih z uvozom pošiljk z blagom v območje Evropske unije. Hkrati se v naslednjem letu zaostrujejo pravila pošiljanja pošiljk z blagom pod okriljem Svetovne poštne zveze.

S 1. januarjem 2021 tako začenja veljati zahteva Svetovne poštne zveze, po kateri je za vse pošiljke z blagom obvezen elektronski zajem vseh podatkov pred ali najpozneje ob sprejemu pošiljk v prenos ter izmenjava podatkov med poštnimi operaterji.

Tako bodo morale biti pošiljke, ki vsebujejo blago in bodo namenjene zunaj območja EU, od 1. januarja 2021 dalje opremljene z obrazcem eCN23 (Carinska izjava v elektronski obliki), ki vsebuje podrobnejši opis vsebine pošiljke. Pošta Slovenije napoveduje, da bo tudi za pošiljke, ki so namenjene za območja v EU, uporabljala ta obrazec, vendar z omejenim naborom obveznih podatkov.

Urejanje opreme mednarodnih pošiljk z blagom so za uporabnike uredili prek spletnega portala UVOZ-IZVOZ, dostopnega na naslovu https://uvoz-izvoz.posta.si/sl/export. Ta pošiljatelju omogoča, da z vnosom podatkov o pošiljki sam oblikuje obrazec eCN23.

Pošiljatelj se lahko odloči, da obrazec natisne sam

Prejme ga na svoj elektronski naslov ali si ga prenese iz spletnega brskalnika) ali pa izbere, da mu obrazec natisnejo na poštnem okencu za kar potrebuje zgolj "potrditveno kodo", ki jo pridobi skupaj z obrazcem CN23) in jo predloži ob oddaji pošiljke.

Na Pošti Slovenije pojasnjujejo, da so zaradi omenjenih novosti spremenili splošne pogoje izvajanja poštnih storitev. "Bistvene spremembe splošnih pogojev se nanašajo na delitev pošiljk glede na vsebino, ki se v pošiljkah pošilja. Blago bodo lahko uporabniki tako kot do sedaj pošiljali v paketnih pošiljkah, pošiljkah Hitre pošte ter poslovnem vrednostnem pismu, medtem ko so pisemske storitve po novem razdeljene na dve skupini, in sicer na pošiljke, ki vsebujejo dokumente in korespondenco, ter na pošiljke, ki vsebujejo blago, kar je še posebnega pomena pri pošiljanju blaga v tujino," so sporočili.

Po poročanju današnje izdaje časnika Delo bodo s tem mednarodne blagovne pošiljke v nekaterih primerih dvakrat dražje kot danes. Na Pošti pa pravijo, da se "cene za prenos mednarodnih pisemskih pošiljk ne spreminjajo, temveč se spreminjajo storitve, ki so vezane na prenos blagovnih pošiljk".

"Če pošiljke niso bile formalno ločene na pošiljke z dokumenti in blagovne pošiljke, so bili terminalni stroški večinoma obračunani le na podlagi formata pošiljke ne glede na vsebino. To se z uvedbo blagovnih pošiljk spreminja in so te obračunane po drugi tarifi, kar se pozna pri cenah pošiljk nižjih masnih stopenj. Prav tako so cenam dodani stroški letalskega transporta do naslovnih držav, ki so se letos zaradi vpliva epidemije covida-19 bistveno povišali. Cene so izračunane na podlagi dejanskih stroškov pošiljanja v namembne države," je za Delo pojasnil direktor divizije pisma pri Pošti Slovenije Boštjan Pernek.

Očitek, da se je slovenska pošta tako uvrstila med najdražje v Evropi, je zavrnil in dodal, da so cene konkurenčne drugim ponudnikom prenosa mednarodnih blagovnih pošiljk.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.