30. 9. 2017, 06:00 | Vir: STA

Z naložbo bodo omogočili nadaljnji gospodarski razvoj

Dr. Peter Gašperšič in Alojzij Kastelic

Tina Ramujkić
Župan in minister za infrastrukturo sta se popeljala tudi z električnim avtom.
Župan in minister za infrastrukturo sta se popeljala tudi z električnim avtom.
Rokovanje po uspešnem podpisu pogodbe.
Rokovanje po uspešnem podpisu pogodbe.

Minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič in župan Občine Trebnje Alojzij Kastelic sta v Trebnjem slovesno podpisala protokol o sodelovanju pri izgradnji izvennivojske navezave čez železniško progo Metlika–Novo mesto med regionalnima cestama Pluska–Trebnje in Moravče–Čatež–Trebnje.

Gre za pomembno prometno navezavo na dolenjsko avtocesto, saj trenutno odsek regionalne ceste, ki poteka skozi naselji Štefan in Zidani Most, zaradi neustreznega križišča in ovinkov, premajhne nosilnosti mostu čez reko Temenico in nezavarovanega železniškega prehoda ne omogoča prevoznosti tovornim vozilom. Z izgradnjo nove prometne navezave pa bodo zagotovili nadaljnji razvoj pomembnih industrijskih kompleksov na tem območju, kot sta denimo TPV na Veliki Loki in TEM Čatež na Čatežu, pa tudi razvoj ostalega gospodarstva severozahodnega dela trebanjske občine.

»Obremenitev te ceste s tovornim prometom je nevzdržna. Ob iskanju rešitve za cestno povezavo do avtoceste se nam je porodila ide

ja, ki smo jo v nekaj mesecih zapisali v ta sporazum,« je ob podpisu protokola dejal minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič in ob tem dodal: »Računam, da bo ta projekt uspešno realiziran, saj vsi vemo, da je ustrezna prometna infrastruktura danes kot neko ožilje za gospodarstvo. Če ta infrastruktura ni pretočna, gospodarstvo ne more delovati.« Poudaril je, da se tega zelo dobro zavedajo in da je prav zato vlada v zadnjem času močno povečala vlaganja v cestno in železniško infrastrukturo.

Ob podpisu protokola, ki je napovedal obsežen in zahteven projekt – izgradnjo premostitvenega objekta, ki bo šel preko železniške proge in preko reke Temenice – je bil zadovoljen tudi trebanjski župan Alojzij Kastelic: »Veseli me, da bomo v občini dobili sodobno prometno povezavo, ki bo služila tukajšnjemu gospodarstvu in hkrati omogočila njegov nadaljnji razvoj, hkrati pa Trebnje pomembno razbremenila tovornega prometa. Ne nazadnje pa bo nova povezava služila tudi našim občankam in občanom,« je med drugim dejal.

Današnjemu podpisu sporazuma sledi umeščanje projekta v prostor, izdelava projektne dokumentacije, podpis sofinancerskega sporazuma in nenazadnje tudi sama izvedba približno 400 metrov dolgega odseka. Z izgradnjo navezave državne ceste na zahodni priključek pa naj bi začeli v letu 2019.

Sicer sta se minister in župan ob tej priložnosti v Trebnjem tudi krstno popeljala z novim električnim avtomobilom, ki ga je trebanjska občina nabavila prek skupnega javnega naročila. Za Renaultovo vozilo, ki ima poleg standardne opreme med drugim vgrajene še polnilni kabel za domačo rabo, baterijo s povečanim dosegom 41 KW in GreenUP vtičnico, je občina uspela pridobiti 7.500 evrov pravice do nepovratne finančne spodbude EKO Slada.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.