29. 9. 2020, 09:20 | Vir: STA

Z obmejnih hrvaških županij v Slovenijo od danes brez omejitev, Srbija ponovno na zelenem seznamu

Shutterstock

Od danes je v Slovenijo z oranžnih območij oziroma iz oranžno obarvane članice EU oziroma schengenskega območja mogoče vstopiti brez omejitev, torej tudi brez na meji odrejene 10-dnevne karantene. Med oranžnimi območji so po vladni odločitvi tudi obmejne hrvaške županije.

Vlada je odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Slovenije spremenila med vikendom in prilagodila priporočilom Evropske komisije.

Poleg zelenega in rdečega seznama držav je predvidela tudi oranžnega, ki nadomešča rumenega. V nedeljo je nato na novo določila še sezname držav in po novem tudi delov držav glede na epidemiološko tveganje, sklep pa je začel veljati danes.

Srbija je npr. skupaj s Poljsko spet na zelenem seznamu, Italija, Nemčija in Združeno kraljestvo so med državami, ki bodo z njega zdrsnili na oranžnega, med zelenimi državami ne bo več niti Avstrije in Madžarske, pri čemer bodo deli obeh držav na čelu z Dunajem in Budimpešto pristali celo na rdečem. Na oranžni seznam se bodo medtem z rdečega premaknile tudi hrvaške županije ob meji s Slovenijo, medtem ko bo ostali del južne sosede ostal na rdečem.

Za tujce, ki prihajajo v Slovenijo z oranžnih območij in vse, ki prihajajo z rdečih, še vedno velja 10-dnevna karantena, razen, če predložijo negativni test na prisotnost novega koronavirusa, ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen pri kateri od verodostojnih organizacij v državi članici EU ali državi članici schengenskega območja.

Vstop v državo brez karantene in negativnega testa pa je možen za tiste, ki v Slovenijo prihajajo iz sicer oranžno obarvane članice EU oziroma schengenskega območja. Med temi so tudi hrvaške županije ob meji s Slovenijo, npr. Istrska in Primorsko-goranska županija.

Vlada je prav tako določila, da bo lahko oseba, ki ji je bila z odločbo odrejena karantena, v času trajanja karantene opravila testiranje na novi koronavirus. Če bo izvid testa negativen, ji bodo odločbo odpravili.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.