6. 11. 2021, 12:00 | Promocijska objava

Z osredotočenjem na enakopravnost spolov družba Mars predstavlja izsledke globalne raziskave

Mars
Z osredotočenjem na enakopravnost spolov družba Mars predstavlja izsledke globalne raziskave (foto: Mars)

Družba Mars je predstavila izsledke globalne raziskave #TukajSemSlišiteMe, ki temelji na zavedanju, da je treba vzpostaviti dialog o svetu, kjer se sliši glas žensk ne glede na spol, starost, raso, vero …

Novo poročilo, ki je bilo predstavljeno v času, ko so posledice pandemije covida-19 vrnile napore, dosežene na področju enakopravnosti spolov za 136 let nazaj, sledi cilju, da so na tem področju potrebne korenite spremembe.

V le treh mesecih je 10.319 žensk iz 88 držav odgovorilo na vprašanje: Kaj je treba spremeniti, da bi ženske lahko v popolnosti izkoristile svoj potencial? Od kratkih izjav do poglobljenih osebnih videnj, so si ženske bile enotne – potrebne so sistemske spremembe, tako s strani delodajalcev, vlade, kot tudi s strani družbe in posameznikov. Raziskava je del platforme Mars Full Potential, ki spodbuja napredke na področju enakopravnosti spolov.

Družba Mars je pri proučevanju odgovorov sodelovala z raziskovalci in zunanjimi analitiki univerze Oxford University Saïd Business School’s Future of Marketing Initiative. Oxfordska ekipa je s pomočjo strojnega učenja in mrežne analize izpostavila 28 tem, ki so jih združili v osem tem, ki so jih ženske najpogosteje izpostavile: 

1. Konec sistemske diskriminacije in škodljivim stereotipom o spolu (80 %)

2. Enake možnosti v poslovnem svetu (79 %)

3. Več moči pri odločanju (65 %)

4. Podpora starševstvu (30 %)

5. Boljše ravnovesje na delovnem mestu/v prostem času (26 %)

6. Enakovredne možnosti pri izobraževanju (24 %)

7. Mentalna in fizična blaginja (19 %)

8. Konec ustrahovanj in groženj povezanih s spolom (15 %)

Kar 71 odstotkov žensk je izpostavilo, da moški igrajo pomembno vlogo – kot zavezniki ali kot nekdo, ki je soodgovoren za prepreke.

Kaj lahko naredijo podjetja in drugi

Pandemija je na globalni ravni opustošenje žensk v delovni sili in sprožila 'odstop', ki je stal 64 milijonov delovnih mest in vsaj 800 milijard dolarjev dohodka – skupni BDP 98 držav. To množično izseljevanje talentov in potenciala predstavlja tako tragično izgubo kot nesporno družbeno odgovornost podjetij, da vodijo okrevanje z ustvarjanjem več priložnosti za vse ženske.

Na osnovi izsledkov #TukajSemSlišiteMe je organizacija BSR v sodelovanju s strokovnjaki združenj za enakopravnost spolov, The Unstereotype Alliance (UN Women), CARE, in Geena Davis Institute predstavila osem priporočil, s katerimi bi se izbrisale razlike in bi ženske lahko v celoti izkoristile svoj potencial.

»Družba Mars bo upoštevala izsledke raziskave – ki je vključevala več kot 1.200 glasov sodelavcev – in v sklopu platforme Mars Full Potential, ki smo jo predstavili v letu 2020, oblikovala ter izvedla nove smernice in aktivnosti z osredotočanjem na enakopravnost spolov. Od predstavitve platforme je družba Mars sodelovala pri številnih aktivnostih, ki odpirajo nove priložnosti za ženske na številnih področjih,« je povedala Vanja Vagić, vodja korporativnih komunikacij, Mars UBBAI regija.

Družba, ki je že potrdila svoje napore v doseganju enakopravnosti na področju plač – izmed 133.000 zaposlenih družba Mars zaposluje polovico žensk, si je med drugim za cilj zadala, da dosežejo 100-odstotno ravnovesje na vodstvenih položajih. Že v prvem letu je družba Mars dosegla izjemen rezultat in danes beleži 50-odstotno ravnovesje v spolih na vodstvenih položajih. V regiji UBBAI, kamor uvrščamo tudi Slovenijo, družba Mars zaposluje skoraj 47 % žensk, medtem ko je na vodstvenih položajih v omenjeni regiji zaposlenih kar 75 % žensk.   

Victoria Mars, članica uprave Mars in ambasadorka programa Mars Full Potential je ob predstavitvi izsledkov povedala: »Slišali smo zgodbe žensk, njihove zamisli, ambicije in frustracije. Gre za enstavno vprašanje, vendar so odgovori tisti, ki v nas spodbudijo razmislek. Poslovni svet se mora spremeniti. V družbi Mars smo trdno zavezani našim ciljem in pozivamo podjetja, vlade in družbo, da se vključijo tam, kjer je to pomembno in potrebno. Naj njihovih 10.000 glasov predstavlja močno orodje za spremembe.« 

Bodite del boja proti neenakopravnosti spolov in obiščite www.mars.com/heretobeheard.
#TukajSemSlišiteMe (angl. #HereToBeHeard) je globalna kampanja družbe Mars, ki stremi k spremembam na področju enakopravnosti spolov. Kot del platforme Mars Full Potential, je cilj kampanje povzdigniti glas žensk in oblikovali družbo, v kateri ženske v celoti izkoristijo svoj potencial. Za več informacij obiščite mars.com/heretobeheard

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.