13. 1. 2021, 09:04 | Vir: STA

"Z ukrepi bomo morali živeti najmanj do pomladi"

Nebojša Tejić/STA

Vlada se bo danes sestala na Brdu pri Kranju, seja pa bo namenjena preučitvi epidemioloških razmer in morebitnem sproščanju protikoronskih omejitvenih ukrepov. Kakšnih večjih sprostitev sicer glede na vladni načrt sproščanja in trenutne epidemiološke razmere ne gre pričakovati.

Trenutno znaša v državi sedemdnevno povprečje števila okuženih 1848, v ponedeljek sta se v bolnišnicah zdravila 1202 bolnika s covidom-19. Medtem pa bi glede na dopolnjen vladni načrt treba najprej na nacionalni ravni izpolniti kriterij manj kot 1350 okužb s koronavirusom v povprečju na dan v zadnjih sedmih dneh in manj kot 1200 hospitaliziranih covidnih bolnikov, nato pa bi se lahko v posameznih regijah začeli sproščati ukrepi.

Ko bo to doseženo, je po regijah z ugodnejšo epidemiološko situacijo predvideno odpiranje vrtcev in osnovnih šol za prve tri razrede, sprostijo se tudi nujne laboratorijske vaje za študente, odprejo se muzeji, knjižnice in galerije, dovolijo se brezkontaktni športi na prostem. Vrnitev ostalih osnovnošolcev v šolske klopi je predvidena v oranžni fazi, ko bo tako sedemdnevno povprečje novih okužb na dan kot hospitaliziranih padlo pod 1000.

Predsednik vlade Janez Janša je v torek za Odmeve na Televiziji Slovenija povedal, da bomo morali z omejitvenimi protikoronski ukrepi - blažjimi ali strožjimi - živeti najmanj do pomladi.

Odpiranje šol bo potekalo postopno glede na epidemiološko stanje po regijah in ob uporabi hitrega testiranja. Večje večje odpiranje šol pa bo v prihodnjih mesecih odvisno od tega, kako dobro se bo v šolstvu obneslo hitro testiranje, je dejal.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.