30. 8. 2020, 09:21 | Vir: STA

Z zaščito električnih vodov prijaznejše okolje za sovo uharico

profimedia

Distributer električne energije Elektro Primorska je končal dela na terenu, ki jih je izvajal v okviru naravovarstvenega projekta Za Kras. Za izboljšanje stanja ohranjenosti velike sove uharice je družba zaščitila dele pod napetostjo na 1254 drogovih, kar v naravi predstavlja 110 kilometrov daljnovodov. Dela so vredna 635.000 evrov.

Kot so sporočili iz Elektra Primorska, so z deli na terenu oz. z zaščito delov pod napetostjo na srednje napetostnih betonskih drogovih začeli februarja lani. Dela so v večji meri izvajali s pomočjo mehanizacije - tovornih vozil s platformo, v manjši meri, kjer so bila stojna mesta mehanizaciji nedostopna, pa s pomočjo plezalk.

Na terenu je bilo treba dela po njihovih pojasnilih usklajevati z vremenskimi razmerami, košnjo travnikov, možnostmi odklopov, razpoložljivostjo ekip delavcev in nenazadnje epidemijo covida-19, ki je za dva meseca prekinila izvajanje del.

"Naloga Elektra Primorska je bila zaščititi dele pod napetostjo na betonskih podporah in s tem ob morebitnem dotiku ptic onemogočiti, da bi zaradi električnega udara poginile. Najbolj ogrožene so omenjene velike sove uharice," so poudarili.

Projekt zagotavljanja primerne rabe kraških travišč in ostenij za ohranjanje izbranih habitatnih tipov in vrst na območju Nature 2000 - Kras (Za Kras) sofinancirata EU in država, iztekel pa se bo julija 2021. Nosilec je Regijski park Škocjanske jame, poleg Elektra Primorska pa v njem sodelujejo še Zavod RS za varstvo narave, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Občina Divača.

"Različni naravovarstveni ukrepi v skupni vrednosti skoraj 3,2 milijona evrov bodo pripomogli k izboljšanju stanja treh najbolj ogroženih habitatnih tipov in s tem pripomogli k ohranjanju 27 ogroženih rastlinskih in živalskih vrst na Krasu," so še navedli v Elektru Primorska.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.