28. 3. 2018, 20:00 | Vir: STA

Za Assanga nič več Twitterja! Ekvador mu je odklopil internet!

profimedia
Za Assanga nič več Twitterja! Ekvador mu je odklopil internet! (foto: profimedia)

Ustanovitelj spletne platforme Wikileaks Julian Assange, ki se že več kot pet let skriva na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, iz svojega zatočišča ne bo več mogel komunicirati z zunanjim svetom. Veleposlaništvo mu je namreč znova prekinilo internetno povezavo, ker je Assange prekršil dogovor o nevmešavanju v zadeve tujih držav.

Ekvadorska vlada je sporočila, da je Assange prelomil obljubo, da se ne bo vmešaval v zadeve drugih držav, medtem ko biva na ekvadorskem veleposlaništvu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V ponedeljek zvečer je namreč v tvitu podvomil v britansko odločitev, da krivdo za napad z živčnim strupom na bivšega ruskega dvojnega vohuna Sergeja Skripala 4. marca pripiše Rusiji, in odgovor Londona, ki je posledično privedel do izgona ruskih diplomatov v več kot 20 državah.

Ekvadorsko veleposlaništvo je Assangu internetno povezavo začasno prekinilo že leta 2016, ko je objavil dokumente, ki bi lahko vplivali na izid predsedniških volitev v ZDA.

Assange se je na ekvadorsko veleposlaništvo zatekel leta 2012, ko je britansko sodišče odredilo njegovo izročitev Švedski, kjer so mu očitali spolno nadlegovanje in posilstvo. Sam je očitke na svoj račun zavračal kot politično motivirane zaradi tajnih vojaških in diplomatskih dokumentov ZDA, ki jih je Wikileaks objavil leta 2010.

Švedska je lani opustila preiskavo proti Assangu, vendar pa britanski zaporni nalog zanj ostaja v veljavi zaradi kršitev pogojnega izpusta, kar pomeni, da ga lahko britanska policija aretira takoj, ko stopi iz veleposlaništva.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.