27. 2. 2019, 08:03 | Vir: STA

Za avstralskega kardinala Pella odredili preiskovalni zapor

Profimedia
Za avstralskega kardinala Pella odredili preiskovalni zapor (foto: Profimedia)

Sodišče v Melbournu je za avstralskega kardinala Georgea Pella, ki so ga v torek spoznali za krivega spolnih zlorab mladoletnih, danes odredilo preiskovalni zapor do izreka sodbe. Predsedujoči sodnik Peter Kidd je sporočil, da bo izrek sodbe 77-letnemu kardinalu 13. marca, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pella, najvišjega predstavnika katoliške cerkve, ki je bil spoznan za krivega spolnih zlorab, je obtožnica v petih točkah bremenila spolnih napadov in posilstva dečkov, ki sta pela v cerkvenem zboru, v letih 1996 in 1997. Tožilstvo je na današnjem zaslišanju pred izrekom sodbe sporočilo, da kardinalu grozi do 50 let zapora.

Odvetniki kardinala, ki ves čas vztraja, da je nedolžen, so se že pritožili na to, da je sodišče Pella spoznalo za krivega.

Pell je prefekt sekretariata za gospodarstvo v Vatikanu, kar pomeni, da je tretji najvplivnejši mož cerkvene hierarhije. Papež Frančišek ga je leta 2017 poslal na dopust za nedoločen čas, da se je lahko v domovini soočil z obtožbami.

Porota na sodišču v Melbournu je 11. decembra lani po več kot dveh dneh odločanja Pella soglasno spoznala za krivega, vendar je bila odločitev objavljena šele v torek.

Pell je ravno postal nadškof Melbourna, ko naj bi se v katedrali sv. Patrika zgodile zlorabe. Njegovi žrtvi sta bila 13-letna dečka s prestižnega kolidža sv. Kevina. Ena od žrtev je kardinala ovadila policiji leta 2015, druga je leta 2014 umrla zaradi prevelikega odmerka mamil. Za to njegova družina krivi travmo, ki jo je preživel.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.