26. 5. 2020, 15:49 | Vir: STA

Za boj proti koronavirusu doslej zbrali 9,5 milijarde evrov

Xinhua/STA
Za boj proti koronavirusu doslej zbrali 9,5 milijarde evrov (foto: Xinhua/STA)

Mednarodna skupnost je na donatorskem maratonu za financiranje cepiva proti koronavirusu ter za diagnostiko in zdravljenje bolezni covid-19 doslej zbrala 9,5 milijarde evrov, so sporočili v Evropski komisiji. Temeljni namen je zagotoviti cenovno dostopno cepivo po vsem svetu.

Od 4. maja so vlade, institucije, fundacije in posamezniki namenili 9,5 milijarde evrov za boj proti koronavirusu, je po Twitterju izpostavila tudi predsednica komisije Ursula von der Leyen. "Svet je solidaren. Več podrobnosti v četrtek," je še tvitnila.

V četrtek naj bi namreč predsednica skupaj z zunanjimi partnerji napovedala naslednje korake v okviru donatorskega maratona. Pričakuje se tudi podroben razrez napovedanih prispevkov.

Od začetka maja, ko je pod okriljem von der Leynove potekala uvodna donatorska konferenca, so donacije napovedali Maroko, Nova Zelandija in Evropska investicijska banka, so izpostavili v komisiji. Ob tem znova poudarjajo, da je to šele začetek poti.

Na uvodni donatorski konferenci v začetku meseca so mednarodni partnerji zbrali 7,4 milijarde evrov in tako skoraj dosegli začetno zastavljen cilj 7,5 milijarde evrov. Komisija prispeva 1,4 milijarde evrov, Slovenija pa 13,76 milijona evrov.

Najbolj je bodla v oči odsotnost predstavnikov ameriške administracije. Pomembno vlogo sicer igra fundacija Billa in Melinde Gates, ki je napovedala prispevek v višini 100 milijonov ameriških dolarjev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.