15. 10. 2021, 07:00 | Vir: STA

Za cepljenje proti gripi ni treba izpolnjevati pogoja PCT

Nebojša Tejić/STA

Izpolnjevanje pogoja prebolelosti, cepljenja ali testiranja (PCT) za uporabnike ne velja v primeru cepljenje proti gripi, saj gre za neodložljivo zdravstveno storitev, so pojasnili na ministrstvu za zdravje. "Ravno pravočasno cepljenje je ključno za uspešno zaščito posameznika s cepivom," so poudarili.

Predlog, da se cepljenje proti gripi v letošnji sezoni izvzame od izpolnjevanja pogoja PCT, je v sredo na ministrstvo posredoval Center za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Od 18. septembra je vlada med izjeme od izpolnjevanja pogoja PCT sicer uvrstila uporabnike zdravstvenih storitev, če gredo na cepljenje proti covidu-19 ali testiranje na okužbo z novim koronavirusom. Že pred tem pa je vlada določila, da pogoj PCT ni obvezen v primeru zdravstvenih storitev s stopnjo nujno in zelo hitro ter v nujnih postopkih socialne in družinske problematike.

Cepljenje proti gripi v tej sezoni se začenja v ponedeljek. NIJZ cepljenje priporoča vsem prebivalcem, zlasti skupinam z večjim tveganjem za težek potek bolezni. Tako kot v lanski sezoni je cepljenje proti gripi tudi letos brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord