16. 1. 2022, 09:15 | Vir: STA

Za cunamijem je na Tongi ostalo veliko opustošenje, v Peruju dve žrtvi

profimedia

Izbruh vulkana in posledični cunami, ki sta v soboto prizadela Tongo, sta povzročila veliko škodo v prestolnici te državice v Tihem oceanu. V oddaljenem Peruju pa je cunami odnesel dve človeški življenji. Izbruh je bil tako silovit kot potres magnitude 5,8. Slišali so ga tisoče kilometrov daleč, cunami je poplavil tudi obale Japonske in ZDA.

Cunami je terjal tudi človeški življenji, in sicer v več kot 10.000 kilometrov oddaljenem Peruju. Kot so danes sporočili iz tamkajšnjega nacionalnega centra za izredne razmere, sta zaradi "nenormalnih valov" po izbruhu na Tongi utonili dve ženski na plaži Naylamp v kraju Lambayeque na severu države.

Perujska policija je sporočila, da je na obali rešila 23 ljudi. V tej južnoameriški državi so sicer po izbruhu vulkana zaradi grožnje cunamija zaprli 22 pristanišč.

Prebivalci tongoške prestolnice Nuku'alofa pa so poročali, da je območje prizadel več kot meter visok cunami, ki je poplavil hiše in povzročil tudi strukturne poškodbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Bilo je orjaško, zemlja se je stresla, naša hiša se je tresla. Prihajalo je v valovih, mlajši brat je mislil, da so v bližini eksplodirale bombe," je za spletni portal Stuff dejala ena od prič. Kot je dodala, je njihov dom kmalu zatem zalila voda, pri sosednji hiši pa se je porušil zid.

Kot je danes povedala novozelandska premierka Jacinda Ardern, za zdaj sicer ni poročil o poškodovanih ali smrtnih žrtvah.

"Cunami je občutno prizadel obalo in severni del Nuku'alofa, na obalo je naplavil ladje in velike skale. Mesto je prekrito z debelo plastjo vulkanskega pepela, sicer pa so razmere mirne in stabilne," je Ardernova povedala po pogovoru z novozelandskim veleposlaništvom na Tongi. Ker je pepel kontaminiral zaloge vode, potrebujejo pomoč v obliki pitne vode, je dodala.

Takoj ko bodo razmere dopuščale, bo Nova Zelandija na območje poslala vojaško izvidniško letalo, so sporočili s tamkajšnjega obrambnega ministrstva. Na Tongi so sprejeli tudi ponudbo Avstralije, da na območje pošlje izvidniško letalo, dodaja AFP, ki se sklicuje na avstralsko zunanje ministrstvo.

Avstralija in ZDA so otoški državi ponudile tudi nujno humanitarno pomoč.

Podvodni vulkan Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai, ki leži približno 2000 kilometrov severovzhodno od Nove Zelandije, je izbruhnil v soboto. Izbruh je trajal najmanj osem minut, oblaki plinov, dima in pepela so se vili več kilometrov visoko, kar kažejo tudi satelitski posnetki.

Izbruh je bil tako močan, da ga je bilo slišati celo na Aljaski, ki je oddaljena kar 10.000 kilometrov, navaja AFP. Po podatkih ameriškega geološkega instituta je bil tako silovit kot potres magnitude 5,8, ki bi nastal na zemeljskem površju.

Eden od znanstvenikov z vulkanskega observatorija na Aljaski David Fee je na Twitterju zapisal, da so doslej zabeležili le dva podobna izbruha: indonezijskega ognjenika Krakatau v 19. stoletju in Novarupte na Aljaski, ki je bil najsilovitejši izbruh 20. stoletja.

Vremenska postaja Fife na Škotskem je tvitnila, da "je neverjetno, kakšna moč je potrebna, da udarne valove pošlje okoli sveta", potem ko so merilniki na postaji zabeležili nenaden skok pritiska.

Tudi merilniki zračnega tlaka v Sloveniji so zaznali udarni val, ki je sledil izbruhu na Tongi. V soboto od okoli 21. do okoli 23. ure so namreč zabeležili nenadne spremembe oz. nihanja zračnega tlaka. Udarni val je Evropo dosegel okoli 21. ure, približno 16 ur po izbruhu vulkana.

Po navedbah novozelandskega geologa so sicer posledice tokratnega izbruha "relativno majhne", vendar ne izključuje novega izbruha, ki bi imel veliko hujše posledice.

Vulkan Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai, ki je od prestolnice Tonge oddaljen manj kot 100 kilometrov, je namreč znan po nepredvidljivosti. Leta 2015 je izbruhal tolikšno količino skal in pepela, da je na območju nastal nov otok, dolg dva in širok en kilometer.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord