Cene v trgovinah naraščajo, podobno pa se dogaja tudi v gostinskem sektorju. A doslej teh stvari niso zaračunavali, zdaj pa je zgodba povsem drugačna.
Nemški mediji poročajo, da so številni gostinci v Nemčiji zvišali cene in začeli zaračunavati dodatne storitve, kot so na primer dodatni pribor, slamice za pijače in podobno. Potrošniki se na to odzivajo različno in o zadevi razpravljajo na družbenih omrežjih in spletnih forumih. Po tem, ko so se izdelki in storitve podražile tudi v Nemčiji, so številni upali, da se bodo razmere le nekoliko izboljšale, a očitno je, da ni tako.
V posameznih lokalih po državi morajo odslej gostje še globje seči v žep - prav zaradi zaračunavnja dodatkov, poroča Fenix Magazin. Na primer: če si v Nemčiji po večerji stranka zaželi še sladico, ki bi jo rada z nekom delila, v nekaterih restavracijah in kavarnah zaračunajo dodatno vilico, žlico ali slamico. Cena? 50 centov. To res ni veliko, a doslej stranke tega niso bile vajene. "Tako se tudi zmanjšuje količina odpadkov," je v enem od komentarjev zapisal uporabnik Reddita.
Odziv gostincev? Vse se je podražilo
Naraščajo cene najema, stroški za energijo, osebje in surovine so prav tako visoki - in to so najpomembnejši dejavniki zviševanja cen. Statistike zgovorno pričajo o tem, da si čedalje manj ljudi v Nemčiji privošči kakšen obrok zunaj. V letu 2024 se je v primerjavi z letom poprej prodaja v gostinstvu znižala.
Odzivi prebivalcev pa so - če sodimo po njihovih zapisih na družbenih omrežjih - mešani. Nekateri premorejo razumevanje za gostince, spet drugi pa se nad dodatnimi stroški hudujejo. V eni od slastičarn v Neustadtu zaračunavajo po 50 centov za dodatne izdelke in pravijo, da so se za ta korak odločili, ker želijo ohraniti isto ceno sladoleda kot preteklo leto.
Potrošniki (in tudi gostinci) upajo, da se bodo cene kmalu stabilizirale, a kot še poročajo nemški mediji, je za napovedi, kaj se bo zgodilo do konca leta, še prezgodaj. Posebej v luči negotovosti glede carin, ki jih hoče uvesti ameriški predsednik Donald Trump. Medtem pa se bodo ljudje odločali sami in bodo morali sprejeti dejstvo, da jih bo obrok v restavraciji ali kavarni stal nekoliko več kot doslej, če bodo hoteli dodatni pribor ali slamico.