18. 7. 2021, 10:17 | Vir: STA

Za neprimerno obnašanje se je nemški kanclerski kandidat Armin Laschet opravičil

profimedia

Kanclerski kandidat nemških krščanskih demokratov Armin Laschet je v soboto sprožil zgražanje v Nemčiji, saj je bil med obiskom območja, ki so ga prizadele uničujoče poplave, v katerih je umrlo več kot 150 ljudi, videti prešerne volje. Morebitni naslednik Angele Merkel na položaju kanclerja se je za spodrsljaj že opravičil.

Na posnetku je videti Lascheta, kako se s še nekaj osebami kake pol minute smeji, medtem ko stoji za nemškim predsednikom Frank-Walterjem Steinmeierjem, ki je imel nagovor med obiskom prizadetega območja.

Laschet in Steinmeier sta skupaj obiskala mesto Erftstadt, ki ga je ujma še posebej prizadela.

"Ogabno in nedostojno" so zapisali številni uporabniki Twitterja po ogledu posnetka, ki ga je objavila lokalna televizija WDR, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kritični so bili tudi v nemški vladni koaliciji, zlasti socialdemokrati. "Preprosto sem brez besed," je dejal generalni sekretar SPD Lars Klingbeil.

Predstavnik opozicijskih liberalcev Michael Theurer pa je ocenil, da Armin Laschet "ni bil na ravni dogodka".

Laschet se je zvečer na Twitterju opravičil: "Obžalujem vtis, ki ga je dal naš pogovor. Bilo je neprimerno in žal mi je."

Dogajanje utegne vplivati na kampanjo pred nemškimi parlamentarnimi volitvami 26. septembra. Krščanski demokrati sicer glede na ankete ostajajo v vodstvu z okoli 30 odstotki podpore, sledijo jim zeleni, ki jih podpira okoli 20 odstotkov vprašanih, ter socialdemokrati s 15-odstotno podporo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol