13. 8. 2021, 12:38 | Vir: STA

Okolju prijazna ideja: Potniki na dunajskem tramvaju bi lahko spotoma dostavljali pakete

Shutterstock

V dunajskem podjetju za javni prevoz Wiener Linien so prišli do ideje, da bi lahko potniki med vožnjo v službo ali šolo spotoma po mestu dostavljali pakete, s čimer bi prihranili 20 odstotkov izpustov ogljikovega dioksida. Ali je ta okolju prijazna ideja izvedljiva, bodo do marca prihodnje leto ugotavljali s posebno raziskavo.

Kot so danes sporočili iz Predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani, bi z dostavo paketov prek potnikov zmanjšali število poti z dostavnimi vozili v času, ko se je zaradi pandemije covida-19 spletno nakupovanje močno okrepilo. Tako bi se zmanjšala gneča na cestah, pa tudi izpusti toplogrednih plinov.

S posebno študijo bo javno podjetje Wiener Linien v prihodnjih mesecih ugotavljalo, ali so potniki pripravljeni med svojimi vsakodnevnimi vožnjami s tramvajem z začetne do končne postaje prenesti še paket. Treba je tudi analizirati, kakšne velikosti paketov so primerne za tak transport, kakšne so omejitve glede ravnanja s paketi, kdaj so tramvaji najbolj zasedeni in kakšne nagrade bi ponudili potnikom v zameno za to storitev.

Potniki, ki bi bili pripravljeni sodelovati pri projektu, bi uporabljali posebno mobilno aplikacijo. Ta bi analizirala njihove vsakodnevne vožnje in jim predlagala pakete, ki bi jih s pomočjo kode QR prevzeli iz paketomata na vstopni postaji. Na izstopni postaji bi paket na enak način odložili.

"Za varovanje podnebja nujno potrebujemo takšne inovativne ideje. Vesel sem, da največji dunajski vozni park sodeluje pri izboljšanju kakovosti življenja v našem mestu, in upam, da bo v študiji izvedljivosti sodelovalo čim več potnikov," je dejal dunajski mestni minister za finance, gospodarstvo, delo in mednarodne zadeve Peter Hanke.

S tramvaji se sicer po avstrijski prestolnici dnevno vozi kar pol milijona potnikov, so še navedli v Predstavništvu mesta Dunaj v Ljubljani.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.