4. 8. 2020, 07:37 | Vir: STA

Za prebivalci Obale dolga noč, padavin še ni konec

Profimedia

Za prebivalci Obale je dolga noč, ko so odpravljali posledice hudega ponedeljkovega neurja. Neurja z močnim vetrom in nalivi so prizadela tudi druge dele države, in sicer 25 občin, poroča center za obveščanje uprave za zaščito in reševanje. Vremenoslovci pa opozarjajo, da se lahko nestabilno in nevihtno vreme nadaljuje tudi še danes.

Obalo je v ponedeljek popoldne dosegla izrazita nevihtna linija, ob kateri so se pojavljali viharni sunki vetra in nalivi. Neurja z močnim vetrom in nalivi so se nato iznad Primorske začela širiti preko Notranjske v osrednjo Slovenijo in naprej v Zasavje, Posavje ter Podravje, kažejo podatki Agencije RS za okolje (Arso).

Neurje z močnim vetrom in obilnim dežjem je po poročanju centra za obveščanje prizadelo območja 25 občin, najbolj pa je prizadelo območja občin slovenske Istre, kjer so zabeležili 29 dogodkov, na območju Notranjske so zabeležili 19 dogodkov, v Ljubljani z okolico pa deset.

V večini primerov je šlo za podrto drevje, poškodovana ostrešja objektov ter druge infrastrukture. V dveh primerih je zagorelo zaradi udara strele. Sprožila sta se dva zemeljska plazova. Meteorna voda je poplavila oziroma ogrožala nekaj objektov in poplavila eno cestišče, še navajajo v omenjenem centru. Na terenu so po njihovih podatkih posredovali gasilci iz 30 gasilskih enot.

Po poročanju medijev je na Obali podiralo drevesa in zalivalo kleti, ponekod so ostali brez elektrike. V Piranu je najmočnejši sunek vetra dosegel hitrost 122 kilometrov na uro, je poročala POP TV.

Krajevna neurja bodo možna tudi danes čez dan, sicer pa bo danes spremenljivo oblačno, so napovedali na Arsu. Ob morju bo pihal jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 19, ob morju okoli 21 stopinj Celzija. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 27 stopinj Celzija.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.