11. 5. 2019, 13:05 | Vir: STA

Za obtožena skupaj slabih 7 let zapora, če bo sodba pravnomočna, bosta morala vrniti še zaslužek

profimedia

Mariborsko sodišče je ustanovitelja spletne trgovine za prodajo sintetične droge Tadeja Savca iz Lenarta v petek obsodilo na tri leta in osem mesecev zapora, soustanovitelja Dejana Žnidariča iz Maribora pa na tri leta. Sodba še ni pravnomočna, poroča današnji Večer. 

Glede na to, da sta bila oba v priporu dve leti in pet mesecev, sta dve tretjini kazni, potrebni za pogojni izpust, že odslužila. To pomeni, da jima za rešetke ne bo treba več.

Če bo sodba postala pravnomočna, pa bosta morala državi vrniti tudi nezakonito pridobljeno premoženjsko korist.

Tožilstvo je v obtožnici zatrjevalo, da sta s prodajo drog prišla do najmanj 984.000 evrov, sodnica Vanja Verdel Kokol pa je v izreku sodbe pojasnila, da natančne premoženjske koristi sodišče ni moglo ugotoviti. Po njenih besedah se vidi, koliko sta plačala za drogo, ne pa, po koliko sta jo prodajala. Sodišče je zato uporabilo načelo prostega preudarka in kot premoženjsko korist upoštevalo 306.000 evrov, kar je minimum pridobljene koristi.

Tožilstvo je zaporno kazen zahtevalo tudi za Kazimirja Velikega, ki je od Savca in Žnidariča kupil kilogram prepovedane droge in to tudi priznal. V priporu je bil več kot dve leti, sodišče pa ga je v petek obsodilo na pogojno kazen dveh let zapora s preizkusno dobo štirih let.

Bojana Vukića, Jako Vigeleta in Tihomirja Ruganija, ki jih je tožilstvo še preganjalo v tej zadevi, pa je sodišče oprostilo.

Za očitek tožilstva, da sta Savec in Žnidarič denar, zaslužen z drogo, oprala z vlaganjem v nakup nepremičnin, pa sojenje še poteka, poroča Večer.

Spletno trgovino www.synthetiQ.org je odkrila avstrijska policija, po tem ko je maja 2014 izsledila enega od njenih avstrijskih kupcev. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.