7. 10. 2019, 06:00 | Vir: STA

Za štorkljinega mladiča Srečka je bila usodna plastika ali hrana na odlagališču

Profimedia

Eden od štorkljinih mladičev, ki so ju poleti v okviru projekta Leti, leti štroklja opremili z GPS-GSM sledilno napravo, je končal življenjsko pot. Mladič Srečko je namreč poginil v Tuniziji, najverjetneje je bila zanj usodna plastika ali hrana na odlagališču klavničnih odpadkov, kjer se je zadnje dni prehranjeval. Bela je medtem v Šarm el Šejku.

Bela štorklja je velika bela ptica s črnimi letalnimi peresi, dolgimi rdečimi nogami in kljunom. Ob vrnitvi iz Afrike vsako leto skupaj s partnerjem dograjuje gnezdo, kar lahko povzroči, da teža starega gnezda naraste tudi čez 500 kilogramov.

Kot so sporočili iz Elektra Ljubljana, ki pri projektu Leti, leti štroklja sodeluje z Društvom za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), je javnost pot Srečka in Bele lahko spremljala v živo, z zbranih podatkov pa predvidevajo, da se je Srečko zapletel v plastično vrečko in poginil.

Srečko je 30. avgusta prečkal Sredozemsko morje in približno 80 kilometrov vzhodno od mesta Tunis prispel v Tunizijo, dan pozneje se je pomaknil južno proti mestu Enfidha, kjer se je ustalil za dalj časa. Srečkov oddajnik je nato od 12. septembra ves čas kazal isto lokacijo, zato sta predstavnika DOPPS konec septembra odšla v Tunizijo raziskat okoliščine, ki so pripeljale do Srečkove smrti.

"Natančne okoliščine Srečkovega pogina ne bodo nikoli znane, z gotovostjo pa vemo, da se je Srečko v družbi drugih štorkelj večino časa prehranjeval na odlagališču klavničnih odpadkov v bližini mesta Enfidha, kjer je tudi prenočeval na električnem drogu. Okoliščine s kraja smrti nakazujejo, da se je zapletel v eno od plastičnih vrečk, ki v ogromnem številu ležijo raztresene po pokrajini, posebej veliko pa jih je na odlagališču, kjer se je Srečko prehranjeval. Možno je tudi, da je Srečka pokončala zastrupljena ali okužena hrana na odlagališču, kar pa bi bilo glede na okoliščine zelo težko ugotoviti," so navedli.

Elektro Ljubljana želi s projektom Leti, leti štorklja pomagati pri razumevanju te pri nas še vedno ranljive vrste, ki običajno gnezdi na zapuščenih dimnikih in električnih drogovih.

Julija so v Mateni na gnezdu bele štorklje dva mladiča opremili z GPS sledilno napravo in začeli spremljati njuni selitveni potovanji. Mladiča so v sodelovanju s širšo javnostjo poimenovali Srečko in Bela. Po začetnih skupnih lokalnih premikih sta se 20. avgusta njuni poti ločili in štorklji sta se odpravili na dolgo in nevarno pot proti Afriki.

Bela je krenila po značilni poti čez Balkan in Bližnji vzhod ter pristala na jugu Sinajskega polotoka, Srečko pa precej presenetljivo čez Italijo v Tunizijo.

Bela, ki se je odpravila po vzhodni selitveni poti, se že lep čas zadržuje v bližini letovišča Šarm el Šejk v Egiptu. Tam se v družbi več sto drugih belih štorkelj in mnogih drugih ptic prehranjuje na zbirališču odpadnih voda, ki je tamkajšnje edino vodno telo. Ptice z juga Sinajskega polotoka le redko nadaljujejo potovanje v Afriko, tako bo Bela najverjetneje morala zdržati na tem območju do prihodnje pomladi, so še navedli v Elektru Ljubljana, kjer upajo, da se bo Bela takrat varno vrnila domov.

V Sloveniji so sicer našteli okoli 220 parov štorkelj, ki imajo poleti približno 450 mladičev.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord