Petra Arula | 14. 2. 2020, 07:00

Za valentinovo Slovenci zapravimo več od drugih Evropejcev!

Profimedia
Za valentinovo Slovenci zapravimo več od drugih Evropejcev! (foto: Profimedia)

Bančne kartice se okoli valentinovega veliko poljubljajo s pos terminali in Slovenci smo v transakcijah za ljubezen pravi zapravljivci, če se primerjamo z drugimi evropskimi državami.

Kakorkoli negodujemo nad uvoženimi prazniki, jih imamo očitno radi. Ali pa se imamo radi. Ali pa bi radi, da nas imajo radi. Kakorkoli, za ljubezen smo očitno pripravljeni tudi plačati. Vsako leto več.

Kako Slovenci in zaljubljenci z vsega sveta najraje izkazujemo ljubezen in za kaj največ potrošimo, razkriva najnovejša vsakoletna mednarodna raziskava Mastercard Love Index, ki analizira potrošniške navade in trende med valentinovim z analizo transakcij s kreditnimi, debetnimi in predplačniškimi karticami s celotnega sveta.

Delež brezstičnih transakcij se je v primerjavi z letom 2017 za romantična darila povečal za kar 320 odstotkov!

Potrošnja v imenu ljubezni po svetu narašča petkrat hitreje od svetovnega gospodarstva!

Na valentinovo se je povišala za 17 odstotkov od leta 2017, v Sloveniji pa za kar 39 odstotkov, je razkrila najnovejša analiza transakcij s plačilnimi karticami iz več kot 53 držav po vsem svetu.

Romantiki po vsem svetu trošijo več kot kadarkoli prej, kar se odraža tudi v skupnem številu transakcij v dnevih pred valentinovim (od 11. do 14. februarja), ki je v zadnjih treh letih globalno naraslo za 31 odstotkov, v Sloveniji pa za kar 42 odstotkov.

Za kaj smo Slovenci od 2017 do 2019 zapravili največ?

Nakup čestitk za valentinovo je v letu 2019 v primerjavi z 2018 narasel za 29 odstotkov. V Evropi na čestitke ne dajo toliko kot Slovenci, nam pa se zdijo čestitke z romantično vsebino še vedno lepa poteza.

Vedno več izjemno lepih in tudi igrivo-nagajivih čestitk in razglednic ustvarijo tudi slovenski umetniki in skupaj z izbranim besedilom, napisanim z nalivnikom, so lahko res lepa pozornost.

A čestitke so očitno premalo (ali pač prepoceni pozornost). Zaljubljenci imajo radi romantične kraje, hotele in skupni čas. Hoteli predstavljajo kat 39 odstotkov skupne porabe vseh sredstev za valentinovo. 

Število transakcij za hotele je med letoma 2017 in 2019 naraslo za 38 odstotkov, čemur je sledila tudi skupna poraba, ki je zabeležila 40-odstotno rast. Hotelirji si manejo roke tudi letos in iščejo čim bolj izvirne ponudbe, da bi v svoje hrame ljubezni pritegnili čim več zaljubljencev.

Romantični nakupi v obdobju valentinovega so od leta 2017 narasli za 39 odstotkov, skupno število transakcij pa za 42 odstotkov.

Kakorkoli obrnemo, ljubezen gre še vedno skozi želodec. Ali še bolje, število transakcij v restavracijah se je v zadnjih treh letih povečalo za 48 odstotkov, skupni porabljeni znesek pa za 54.

Ste pomislili, da bi letos raje skuhali sami in v soju svečk in intimnosti doma preživeli valentinovo le s svojim dragim ali drago in ne v gneči tako imenovanih zaljubljencev?

Je diamant še vedno najboljši prijatelj žensk?

V preteklih treh letih se je znesek, porabljen za nakup nakita, povišal za 76 odstotkov … Tudi vi razmišljate o kosu, ki jo bo vedno spomnil na dan, ko ste ji ga poklonili?

Kupite ji nakit katerega od slovenskih oblikovalcev. Naj bo poseben, kot je ona. Vsaj malo drugačen od vsega, kar ima že doma.

Rožice za mojo rožico …

Ob čestitki in čokoladici nekdaj najbolj tipično valentinovo darilo, za katero so lani zabeležili 23-odstotno rast.

Slovenci kupujemo darila zadnji trenutek, zaljubljenci po svetu pa so bolj organizirani

Globalni podatki so pokazali tudi na vse bolj organizirano načrtovanje za valentinovo, saj je bila večina transakcij izvedena prej kot v preteklosti, medtem ko število nakupov v zadnjem trenutku še nadalje upada.

Ta trend pa se ne kaže med Slovenci, saj še vedno najraje nakupujemo darila zadnji trenutek. Leta 2019 je bila večina transakcij za valentinovo po svetu tako izvedena 11. februarja.

Brezglavi popravni izpiti

Ta je pa dobra! Lansko leto je bila večina transakcij v Sloveniji, povezanih z romantičnimi gestami, izvedenih 15. februarja! Je večina valentinovo praznovala na petek ali je hitela po nakupih dan po tem, ko jo je ljubljena oseba že obdarila?

No, letos se je praznik zaljubljencev zabeležil na petek, torej si le vzemimo čas in ga nekaj naklonimo tudi ljubljeni osebi.

Slovenci imamo tudi svoj praznmik zaljubljencev - gregorjevo

In še namig: Kaj ko bi letos praznovali raje gregorjevo, slovenski praznik zaljubljencev, dan, ko se ptički ženijo? No, gregorjevo je prikladno tudi za vse, ki (bo)ste na valentinovo pozabili, in za tiste, ki imate raje bolj pristno praznovanje brez daril, zunaj na prostem, ob pomladnem žvrgolenju o ljubezni.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.