27. 12. 2007, 14:13 | Vir: Playboy

Za vsako uho

Mobilniki so bili ob rojstvu namenjeni le prenašanju glasovnih sporočil. Sledili so SMS-i, MMS-i, digitalne kamere, nekaj, kar se na kratko prebere UMTS, vse skupaj pa so začinili še oglasi, ki trdijo, da lahko pisarno nosimo kar s seboj. Playboy loči zrnje od plev in svetuje, kaj kupiti!

Walkman

S prihodom sony ericssona W800 na trg boste lahko upokojili svoj predvajalnik MP3, saj bo to mobilnik, v katerega ime so vključili črko W, ki ne pomeni nič drugega kot walkman. Stereo zvočniki, kartica memory stick 0,5 GB, prostora torej za približ­no deset, dvanajst vaših cedejev. Plus stereo zvočniki in kamera z ločljivostjo dveh milijonov točk. Zabavno.

www.svema.si

Cena: 119.880 SIT

Brez konkurence

Vse polno je mobilnikov, ki so si med seboj podobni, in le redkim uspe izstopiti iz množice. Tako kot supertanki in oblikovalsko zelo posebni motoroli RAZR V3. Ohišje je zaradi sestave iz litine in kovine dovolj kakovostno, da se s funkcijami dobro založen mobilnik ne bo poškodoval pri pad­cu z mize. Verjemite, marsikdo bi si zaradi zavisti želel nasprotno.

www.ram2.si

Cena: 129.900 SIT

Zažgite

Ubijalska kombinacija, zaradi katere bi vsi drugi mobilniki najraje popadali pod mizo. Zanj je nokia 8800 z ohiš­jem iz nerjavečega jekla in s kaljenim urarskim steklom, odlično opremljena in z ne­ver­jetno ceno. Ko frajerji obmolknejo. Zanjo pa je nokia 7280. Videti je kot šminka, pripomoček za avdicijo Bondovega dekleta, a je čisto pravi mobilnik. Poseben.

www.nokia.si

Cena 8800: 210.000 SIT

Cena 7280: 127.200 SIT

Najcenejši

Nokio 1100 lahko v prosti prodaji kupite za manj kot osemnajst prešernov, pa ne bo noben operater hotel, da ste leto ali dve njegovi. A malo denarja je tu res malo muzike: gre za tehnologijo iz prejšnjega stoletja, ki ne ponuja več kot prenos govora in pisanje sporočil. Če bo vaš, ga na zabavah pustite v hlačah. Pri zapeljevanju bo prej naredil kaj škode kot koristi. Je mamin?

www.nokia.si

Cena: 17.880 SIT

Naj UMTS

Ob prvih mobilnikih UMTS na našem trgu se je marsikdo vprašal, zakaj se vračamo v dobo mobilnikov, ki so bili skoraj tako veliki kot avtomobilski akumulator. A UMTS-ovci kar nekako lezejo vkup in postajajo celo lepi – kot nokia 6680. Če se greste videotelefonijo, mora imeti mobilnik UMTS dve kameri, vsaj eno vrhunsko, druge funkcije (organizator, povezljivost …) pa morajo iti v korak z najboljšimi mobilniki 2G.

www.nokia.si

Cena: 146.400 SIT

Za darilo

Kaj ji kupiti, da bo pred vami padla na kolena?

Če ima okoli vratu siemensa SL55 ali SL65, vam jo bo najbolj uspelo podrediti z naslednikom obeh »sliderjev« iz Münchna, eselom75. Novinec je postal bolj zaob­ljen, oblikovno zelo podoben predhodnikom, namenili pa so mu tudi sodobno digitalno kamero z ločljivostjo 1,3 milijona točk.

www.siemens.si

Cena: začetek prodaje konec leta

Križanec

Nekaj jih je tudi takšnih, ki so po naravi dlančniki, a se povezujejo v omrežja in z njimi lahko tudi telefonarimo, pišemo sporočila in pošiljamo družinske, dopustniške in poredne MMS-e. Če ima naprava dobro tipkovnico qwerty, dober zaslon in poleg klasičnega GPRS-a še brezžično povezljivost Wi­Fi ter operacijski sistem Windows kot tale qtek 9090, se zapeljevanje sogovornice na MSN Messen­gerju nadaljuje tudi takrat, ko greste od doma (hm, ali iz pisarne).

www.chs.si

Cena: 217.800 SIT

Mobilna pisarna

Ja, zgornji naslov je že obrab­ljen, a drugače ne gre. Komunikator 9500 je mala prenosna pisarna, osebni računalnik v malem. Nujen za vse, ki so poslovni na poti in ki zahtevajo najboljše okoliščine za delo (in svojega prenosnika ne razkazujejo povsod).

www.nokia.si

Cena: 186.000 SIT

Ekskluziva

Resda rdečim letos v formuli ena ni šlo niti najmanj po načrtih, a pravi feni ostajajo zvesti Scuderii. Če sodite med tifose, potem morate imeti posebno izdajo Sharpa GX25 ferrrari. Zasut je z ozadji, temami in videii na temo zlatih časov italijanskega vranca. Po drugi barvi kot rdeči niti ne sprašujte.

www.simobil.si

Cena: 100.000 SIT

Tepite ga!

Serija M pri Siemensu velja za tisto, ki je najbolj trpežna. M75 bo tako zaradi gumenih dodatkov preživel tudi kak padec več, konca pa mu ne bo napovedala niti kakšna dežna kaplja na obrazu. Z njim se lahko igrate tudi v peskovniku.

www.siemens.si

Cena: 89.900 SIT

TEKST: Mitja Reven

FOTO: Arhiv proizvajalcev, Aleksander Štokelj

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord