3. 6. 2018, 21:32 | Vir: STA

Preštetih je več kot 99 odstotkov glasov in postaja jasno, da ...

STA

Potem, ko se je ob 19. uri zaprlo več kot 3000 volišč za predčasne državnozborske volitve po Sloveniji, se je pričelo štetje glasov. O tem, kakšna je bila tokrat volja volivcev in kakšen bo nov sestav državnega zbora, pa je neuradno bolj kot ne zdaj že znano.

Danes je imelo 1.714.376 volilnih upravičencev priložnost izbrati novo 90-člansko sestavo državnega zbora za prihodnji štiriletni mandat. Izbirali so med 1636 kandidati, ki so se za poslansko funkcijo potegovali na 25 listah političnih strank.

Rezultati so znani!

Na spletni strani Državne volilne komisije je mogoče sproti spremljati neuradne rezultate in informativni izračun, kakšna bi bila glede na izide struktura parlamenta in kdo bi bil izvoljen.

Po več kot 99 odstotkih preštetih glasov pa je jasno naslednje:

  • 25,03 odstotka glasov so volilci namenili SDS. Drugouvrščena LMŠ je dobila 12,63 odstotka glasov volivcev, v državni zbor pa se je skupaj uvrstilo devet strank.

SDS bo po trenutnem izračunu v DZ tako dobila 25 poslanskih sedežev, LMŠ pa 13. Na tretje mesto so volivci postavili SD, ki so ji namenili 9,95 odstotka glasov oziroma deset mandatov v DZ. Enako število poslanskih mest bo imela SMC, ki je prejela 9,74 odstotka glasov. Levica bo v naslednjem mandatu v DZ zastopalo devet poslancev, saj so ji volivci namenili 9,21 odstotka glasov, NSi pa je dobila 7,14 odstotka glasov oziroma sedem poslanskih sedežev. Stranka Alenke Bratušek je po neuradnih rezultatih dobila 5,12 odstotka glasov, v DZ pa bo imela pet poslancev. Enako tudi DeSUS, ki jo je volilo 4,91 odstotka volivcev. V parlament pa se je vrnila tudi nekoč že parlamentarna SNS, ki jo je obkrožilo 4,20 odstotka volivcev in bo imela v DZ štiri poslance.

Ta hip je znano tudi naslednje:

  • DeSUS je na volitvah v DZ glede na delne izide prejel okoli pet odstotkov glasov, s čimer je prepolovil tako delež podpore kot tudi število poslanskih mest. Poleg tega v DZ ni bil izvoljen prvak stranke Karl Erjavec. "V politiki je tako, da doživljaš velike zmage, lahko pa tudi poraze," je dejal Erjavec in priznal, da je to zanj oseben poraz.
  • Zidanšek naj bi po slabem volilnem izidu pred nekaj trenutki odstopil z mesta predsednika SLS.

Uradni izidi

Dan po volitvah bodo izidom glasovanja prišteli tudi glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije, na glasove iz tujine pa bo treba počakati do 11. junija.

Uradni izidi naj bili znani do 15. junija, ko bo torej dokončno znano, kakšna bo sestava osmega sklica državnega zbora.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord