STA | 30. 3. 2022, 12:42 | Vir: STA

Začelo se je! Četrti odmerek dobilo že TOLIKO Slovencev

Xinhua/STA

Cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom je v tujini v polnem razmahu, pri nas pa počasi postaja redna praksa. 

S četrtim oziroma drugim poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 se je v Sloveniji doslej cepilo 79 oseb, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Od tega sta drugi poživitveni odmerek ob podpisu soglasja prejeli tudi dve osebi, ki sta bili osnovno cepljeni s cepivom podjetja Janssen.

Komu se priporoča cepljenje?

Posvetovalna skupina za cepljenje pod vodstvom Bojane Beović je cepljenje s četrtim odmerkom cepiva proti covidu-19 priporočila imunsko oslabelim osebam. Z njim se lahko cepijo po treh do šestih mesecih od cepljenja s prvim požitivitvenim odmerkom oziroma tretjim odmerkom.

Skupina je zaradi avstrijskih pravil prejem tako imenovanega četrtega odmerka cepiva proti covidu-19 ob lastni privolitvi omogočila tudi vsem, ki so bili osnovno cepljeni s cepivom Janssen. Po besedah vodje skupine Bojane Beović Avstrija enega odmerka cepiva Janssen namreč ne priznava kot polno cepljenje proti covidu-19.

Pojasnila je, da za omenjeno spremembo "dobrega strokovnega stališča v skupini sicer niso smeli zavzeti", saj je cepivo Janssen opredeljeno kot enoodmerno in po cepljenju zagotavlja osnovno zaščito. Ker imajo slovenski posamezniki, ki na delo hodijo v Avstrijo, zaradi omenjenih avstrijskih pravil težave, pa so v skupini vseeno dopustili možnost takšnega cepljenja.

Navodila, ki omogočajo omenjeno cepljenje s četrtim oziroma drugim poživitvenim odmerkom cepiva, je Nacionalni inštitut za javno zdravje na svoji spletni strani objavil 22. marca.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ