5. 7. 2017, 10:11 | Vir: STA

Začenjajo se priprave za izvedbo referenduma o drugem tiru in predsedniških volitev!

profimedia

Državna volilna komisija (DVK) bo dan po odločitvi državnega zbora, da bo referendum o zakonu o drugem tiru 24. septembra, začela priprave vsega potrebnega za izvedbo referendumskega odločanja.

Pobudnik referenduma Vili Kovačič, ki je z datumom nezadovoljen, je sicer že napovedal, da bo datum izpodbijal na ustavnem sodišču.

Državni zbor je v torek sprejel odlok, s katerim je za dan zakonodajnega referenduma o drugem tiru železniške proge med Divačo in Koprom določil 24. september, za dan razpisa referenduma, s katerim začnejo teči roki za referendumska opravila, pa 6. julij. Odlok je bil v torek že objavljen v uradnem listu.

DVK bo predvidoma že danes oblikovala rokovnik opravil in navodilo volilnim komisijam za izvedbo referenduma ter določila vsebino in obliko glasovnice, kot tudi volišča na diplomatsko konzularnih predstavništvih.

Pobudnik referenduma Kovačič, ki si je prizadeval, da bi bil referendum o zakonu izveden na isti dan kot predsedniške volitve, je medtem napovedal, da bo datum izpodbijal na ustavnem sodišču. Aktivnosti v zvezi s tem bo predstavil na današnji novinarski konferenci.

Poleg referendumskega odločanja, bo DVK danes že začela tudi priprave na jesenske predsedniške volitve, saj naj bi, kot izhaja iz vabila na sejo, oblikovali tudi navodilo o obrazcih za dajanje podpore v postopku kandidiranja na volitvah predsednika republike.

Konec letošnjega leta se namreč izteče mandat aktualnemu predsedniku republike Borutu Pahorju. Volitve novega predsednika bo razpisal predsednik državnega zbora, upoštevajoč zakonske določbe pa bodo v novembru.

Poleg Pahorja, ki se namerava potegovati za nov mandat, je vstop v predsedniško tekmo že napovedalo več bolj ali manj znanih obrazov. Za vložitev dejanske kandidature pa je potrebnih 5000 podpisov volivcev oziroma podpora stranke in bodisi treh poslancev ali 3000 volivcev oziroma podpisi 10 poslancev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.