15. 7. 2020, 07:33 | Vir: STA

Začetek razprave o svežnju. ki vključuje sedemletni proračun EU in sklad za okrevanje

profimedia

Ministri EU za evropske zadeve bodo danes razpravljali o kompromisnem predlogu svežnja za obnovo Evrope po pandemiji novega koronavirusa. Vsa ključna odprta vprašanja glede obsega, razmerja med nepovratnimi sredstvi in posojili, pogojevanja, nacionalnih ovojnic in rabatov bodo po pričakovanjih ostala odprta do vrha unije, ki bo konec tedna.

Izhodišče za razpravo o svežnju, ki vključuje prihodnji sedemletni proračun unije in sklad za okrevanje, je kompromisni predlog, ki ga je minuli petek predstavil predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Michelov predlog je po mnenju virov pri EU dobra in trdna podlaga za pogajanja, pri čemer se vsi zavedajo, da je potreben hiter dogovor. Doseči dogovor ta teden je velik izziv, je pa to mogoče, ocenjujejo viri.

Michel je predlagal proračun v vrednosti 1074 milijard evrov, kar je nekoliko manj od predloga Evropske komisije. Obseg za sklad za okrevanje je ohranil pri 750 milijardah evrov, obdržal je tudi razmerje med nepovratnimi sredstvi in posojili.

Ena največjih novosti v Michelovem predlogu so spremembe pri izračunavanju nacionalnih ovojnic v okviru instrumenta za okrevanje in odpornost, ki je bistven del svežnja.

Ključna odprta vprašanja so obseg svežnja, razmerje med nepovratnimi sredstvi in posojili, ključ za izračunavanje nacionalnih ovojnic, rabati za nekatere neto plačnice, vprašanje pogojevanja oziroma upravljanja ter vprašanje lastnih virov.

Vsa ta vprašanja bodo po napovedih ostala odprta do zasedanja voditeljev članic unije v petek in soboto. To bo njihovo prvo srečanje v Bruslju po uvedbi pandemičnih omejitev.

Slovenijo bo danes na virtualnem zasedanju zastopal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Gašper Dovžan. Za Slovenijo sta sicer po navedbah premierja Janeza Janše v pogajanjih ključna dva cilja: da je končni dogovor čim bliže majskemu predlogu Evropske komisije in da se doseže čim prej.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.