21. 4. 2018, 20:38 | Vir: STA

Zadnje slovo Barbare Bush

STA

Bivši ameriški predsedniki, družina in prijatelji so se danes zbrali v Houstonu v ameriški zvezni državi Teksas, da bi se poslovili od Barbare Bush, matriarhinje ene najpomembnejših ameriških političnih dinastij, ki je dala dva predsednika ZDA.

Barbara Bush, soproga 41. ameriškega predsednika Georgea H.W. Busha in mati 43. predsednika Georgea W. Busha, je umrla v torek v 93. letu starosti na svojem domu v Teksasu, obkrožena s svojo družino.

Barbara Bush, ki je bila ameriška prva dama med letoma 1989 in 1993, je bila že nekaj časa slabega zdravja in nekaj dni pred smrtjo je zavrnila nadaljnjo zdravljenje.

Pogrebne slovesnosti v episkopalni cerkvi St. Martin v Houstonu se med okoli 1500 povabljenimi udeležujejo tudi štirje bivši ameriški predsedniki - ob njenem 93-letnem soprogu Georgu Bushu, s katerim sta bila poročena 73 let, tudi sin George W. Bush ter Bill Clinton in Barack Obama s soprogama.

Prva dama Melania Trump se udeležuje pogrebne slovesnosti, predsednik ZDA Donald Trump pa ne. Da se ne bo udeležil, so že prej sporočili iz Bele hiše, kot razlog pa navedli, da se je za to odločil, da bi se izognili motnjam, ki bi jo povzročili dodatni varnostni ukrepi. "Moje misli in molitve so s celotno družino Bush," je tvitnil ter dodal, da bo na televiziji spremljal pogrebno slovesnost.

Barbara Bush je bila od začetka do konca predvsem soproga ambicioznega moža, čeprav ni skoparila s svojimi mnenji, zaradi česar je velikokrat zašla v težave. Bush starejši je bil v svoji karieri teksaški naftar, kongresnik, veleposlanik pri ZN, direktor Cie, podpredsednik in predsednik ZDA.

Imela sta pet otrok in najstarejši George Bush je leta 2001 prav tako postal predsednik ZDA. Barbara Bush je tako postala šele druga "prva mati" v zgodovini ZDA po Abigail Adams, soprogi predsednika Johna Adamsa in materi predsednika Johna Quincyja Adamsa.

Obenem je postala tudi "prva babica" ZDA zaradi hčera sina Georga. Drugi sin Jeb je postal guverner Floride, leta 2016 pa ga je Donald Trump skupaj z ostalimi vrgel iz tekme za predsednika ZDA.

Sinova Neil in Marvin sta postala poslovneža, hčerka Dorothy pa se je poročila z demokratskim lobistom. George in Barbara sta imela tudi hčer Robin, ki pa je leta 1953 umrla za levkemijo, stara tri leta. Po pogrebni slovesnosti jo bodo danes pokopali ob hčerki Robin.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.