2. 11. 2020, 08:31 | Vir: STA

Zadnji dan kampanje Trump z napornim urnikom zborovanj, demokrati kljub anketam nervozni

Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump bo tudi zadnji dan pred torkovimi volitvami v ZDA nadaljeval intenzivni urnik predvolilnih zborovanj, s katerimi se skuša izogniti usodi predhodnikov, kot sta George Bush starejši in Jimmy Carter, ki so ZDA vladali le en mandat.

V nedeljo je Trump obiskal Michigan, Iowo, Severno Karolino, Georgio in Florido, danes ima v načrtu Severno Karolino, Pensilvanijo, Michigan in Wisconsin. To so države, ki so ključnega pomena tudi za njegovega nasprotnika Josepha Bidna, vendar ima demokrat zaradi vodstva v anketah in zaradi poudarjanja odgovornosti v času pandemije covida-19 manj naporen urnik. Biden je bil v nedeljo v Philadelphii, ki je ključna za njegovo morebitno zmago v Pensilvaniji.

Trumpu s svojimi zborovanji pri prepričevanju volivcev pomaga podpredsednik ZDA Mike Pence, Bidnu pa podpredsedniška kandidatka Kamala Harris in nekdanji predsednik Barack Obama, ki bo danes nastopil na Floridi in v Georgii.

Doslej je volilo že več kot 90 milijonov Američanov ali več kot polovica vseh, ki so volili leta 2016. Demokratska udeležba na predčasnih volitvah je večja od republikanske, vendar predvsem po zaslugi glasovnic po pošti, proti katerim so republikanci po ZDA vložili več kot 300 tožb. Trump bo volilne izide pričakal v Beli hiši, Biden v Delawaru, nikakor pa ni zanesljivo, da bodo izidi znani že v sredo, dan po volitvah.

Bidnova prednost v anketah na nacionalni ravni vztraja med sedmimi in desetimi odstotki, Hillary Clinton pa je v primerljivem času leta 2016 vodila za okrog dva odstotka. Bidnova prednost po ključnih državah je prav tako višja od prednosti Clintonove leta 2016, in sicer v povprečju za dva odstotka. Vendar pa so se demokrati leta 2016 s pričakovanjem njene zmage opekli in tokrat ostajajo nervozni vse do konca.

Urnik zborovanj in obiskov obeh kandidatov kaže, katere države so najbolj pomembne in na vrhu je Pensilvanija. Trump je leta 2016 zmagal, ker je demokratom odvzel Wisconsin, Michigan in Pensilvanijo. Tokrat za Bidnom najmanj zaostaja v Pensilvaniji in če jo spet osvoji in vse drugo ostane enako kot leta 2016, se Trumpu obetajo nova štiri leta v Beli hiši.

Kombinacij za zmago enega in drugega glede na uspehe po zveznih državah je sicer še veliko več. Napetost narašča, Trumpovi privrženci so v Teksasu zrinili s ceste avtobus Bidnove kampanje, po ameriških mestih pa trgovci zaradi izkušenj z nemiri čez poletje zabijajo izložbe trgovin z lesenimi ploščami. Takšnih podob so bili doslej vajeni pred volitvami na primer v latinskoameriških državah, kot je Mehika, nikoli v sodobni zgodovini pa v ZDA.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.