9. 1. 2022, 23:48 | Vir: STA

Zagorel stanovanjski blok v New Yorku, umrlo je najmanj 19 ljudi

profimedia

Požar, ki je danes izbruhnil v stolpnici v okrožju Bronx v New Yorku, je terjal več življenj. Kot je za CNN povedal novi newyorški župan Eric Adams, je v ognjeni ujmi umrlo 19 ljudi, vsaj 13 pa jih je v kritičnem stanju. Med mrtvimi je tudi devet otrok.

Požar je po poročanju medijev izbruhnil v večnadstropni stanovanjski stavbi, v gašenju je sodelovalo več kot 200 gasilcev. Kot je še dejal Adams za CNN, naj bi bilo ranjenih še 63 ljudi.

"Smrtni davek je grozljiv. To bo eden najhujših požarov, kar smo jim bili priča v sodobnem času," je novinarjem ob prizorišču tragedije nekaj ulic zahodno od živalskega vrta v Bronxu povedal Adams.

Njegov svetovalec Stefan Ringel je potrdil število mrtvih, drugi mestni uradnik, ki ni želel biti imenovan, pa je povedal, da je med njimi devet otrok.

Od najmanj 63 ranjenih jih je 13 v kritičnem stanju. Newyorški gasilski komisar Daniel Nigro je na novinarski konferenci povedal, da je večina ranjenih v bolnišnicah zaradi hudih posledic vdihovanja dima.

Gasilci so našli trupla in reševali ranjene praktično v vsakem nadstropju poslopja. "To je nekaj, kar je brez primere v našem mestu," je dejal Nigro in potem požar vseeno primerjal s tistim iz leta 1990 v družabnem klubu Happy Land, ki se je zgodil prav tako v Bronxu, južno od znamenitega živalskega vrta, v njem pa je življenje izgubilo 87 ljudi.

Vzroke tokratnega požara, ki je izbruhnil okoli 11. ure po lokalnem času, še preiskujejo, požar iz leta 1990 pa je namerno zanetil moški, ki se je sprl z nekdanjim dekletom in so ga vrgli iz kluba.

Nigro je dejal, da je sedanji požar izbruhnil v stanovanju med drugim in tretjim nadstropjem. Gasilci so našli vrata stanovanja odprta, kar je omogočilo ognju, da se je skupaj z dimom hitro razširil naprej po poslopju.

Pred dnevi je podobno smrtonosen požar izbruhnil v Philadelphii, kjer je umrlo 12 ljudi, od tega osem otrok. Požar je zanetil triletni otrok, ki se je igral s plinskim štedilnikom.

</p

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord