20. 4. 2022, 11:05 | Vir: STA

Kam z rabljenimi oblačili? Naj ne pristanejo v smeteh! TAKO jim lahko podarite novo življenje

Profimedia

Ste vedeli, da Slovenec v povprečju na leto zavrže 12 kilogramov oblek? Poglejte, s kakšno idejo so se na problematiko onesnaževanja okolja zaradi proizvodnje tekstila v Mariboru odzvali mladi. 

V Mariboru bo potekala izmenjevalnica oblačil za mlade, ki jo prirejata Zveza prijateljev mladine (ZPM) Maribor in skupna občinska uprava. Z dogodkom želita opozoriti javnost na problematiko onesnaževanja okolja zaradi prekomerne proizvodnje tekstilnih izdelkov.

Dogodek, poimenovan Cunjami, bo prvič potekal na prostem, medtem ko je doslej običajno potekal v Domu ustvarjalnosti mladih. Na Trgu Leona Štuklja bo med 11. in 16. uro.

Gre za projekt, ki so se ga po besedah predstavnice ZPM Maribor Kornelije Kaurin domislili mladi. "Vemo, da so tekstil in tekstilni odpadki eni izmed največjih onesnaževalcev našega okolja. Zato so si zamislili izmenjevalnico, kamor lahko prineseš rabljena oblačila in jih zamenjaš za druga," je povedala.

"To ni odlagališče starih oblačil, ampak gre za ozaveščeno izmenjevanje, da se manj kupuje in na ta način tudi vsaj malo ustavi tekstilno industrijo, ki je hiperproduktivna in hiperonesnaževalna," je dodala.

Naj stara zaživijo na novo

V ospredju bo izmenjava pomladnih in poletnih oblačil, spremljali jo bosta delavnici ponovne uporabe tekstila. Ob tem bo problematiko onesnaževanja okolja zaradi prekomerne proizvodnje in ogromne količine zavrženega tekstila predstavila Katja Sreš iz društva Ekologi brez meja. Obiskovalci lahko na izmenjevalnico prinesejo največ pet kosov rabljenih oblačil, ki morajo biti brezhibna in čista. V zameno za oblačila bodo prejeli "cunjamije", ki jih bodo lahko potrošili za zamenjavo drugih oblačil.

Ne potrebujemo vedno novih oblek

Ob tem v ZPM Maribor napovedujejo še Dan v rabljenih oblačilih, ki ga 23. aprila, torej v soboto, že drugo leto zapored prirejajo Ekologi brez meja, Pravična trgovina Slovenija in društvo za sonaraven razvoj Focus. "Raziskava Obleka naredi človeka je razkrila, da delež prodanih oblačil iz druge roke znaša manj kot odstotek, še redkeje pa se v Sloveniji poslužujemo izposoj. Po drugi strani letno v povprečju vsak od nas zavrže 12 kilogramov oblačil. To je jasen signal, da je treba spodbuditi in ljudem približati ponovno uporabo," sporočajo.

Akciji se lahko pridružijo posamezniki in nevladne organizacije. Ta dan naj oblečejo rabljena oblačila in z zgledom na družbenih omrežjih spodbudijo k ponovni uporabi tudi svoje bližnje.