30. 4. 2019, 15:01 | Vir: STA

Zagreb: Razburjenje zaradi visokih stroškov obnove javnega stranišča

profimedia

Podružnica zagrebškega komunalnega holdinga Zrinjevac je predvidela približno 40.000 evrov stroškov za prenovo 3,8 kvadratnega metra velike hišice, v kateri sta shramba in javno stranišče, v enem izmed zagrebških parkov, kar je razburilo prebivalce.

Ti še predobro spominjajo podobnih astronomskih stroškov za ureditev drugih komunalnih objektov.

V Zrinjevcu so zanikali navedbe medijev glede cene del za hišico in izpostavili, da se ta še sploh niso začela. Za zdaj so opravili le nujno sanacijo, s katero so preprečili propadanje objekta, v katerem sta stranišče in shramba. Povedali pa so, da so načrtovani stroški visoki, ker je hišica zaščitena kot kulturna dediščina.

V četrtni skupnosti, ki je naročnik prenove, pa so zatrdili, da so sredi aprila ustavili dela na hišici, ker niso bili seznanjeni s stroški njene prenove. Pri tem so opozorili, da je prenova celotnega parka, brez hišice, ocenjena na 526.000 kun (71.000 evrov).

Hrvaški mediji so objavili cenik Zrinjevca, v katerem so stroški zamenjave umivalnika ali straniščne školjke v hišici tudi med osem- in desetkrat višji od običajnih cen. Večernji list danes pojasnjuje, da visoke cene Zrinjevca izhajajo iz njegovega monopolnega položaja za dela v mestnih četrtih, saj četrtne skupnosti ne morejo izbirati izvajalca del na javnem razpisu.

Časnik navaja tudi, da prenova hišice ni edini tovrstni primer z nerealno visokimi cenami Zrinjevca letos. Omenja približno 1000 evrov stroškov za oglasne deske, približno 500 evrov za klopi v parku ali betonska cvetlična korita ter dva gola za mali nogomet po ceni 1620 evrov.

V Zagrebu pa se pri tem še dobro spominjajo "zlatih stranišč" iz leta 2009, ko je postavitev dveh montažnih stranišč v velikosti devet kvadratnih metrov na tramvajskih postajališčih stala 11.600 evrov za kvadratni meter. Sojenje proti nekdanjim mestnim uradnikom, ki naj bi omogočali posle izvajalcem mimo razpisa, poteka od leta 2013.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.