16. 10. 2017, 08:40 | Vir: STA

Zagreb: V teku je akcija kriminalistov proti nekdanjim vodilnim v Agrokorju!

profimedia

V Zagrebu se je začela akcija kriminalistov proti nekdanjim vodilnim v Agrokorju, poročajo hrvaški mediji. Tako naj bi policisti zgodaj zjutraj preiskali Kulmerove dvore lastnika koncerna Ivice Todorića. Racija naj bi istočasno potekala tudi na domu nekdanjega finančnega direktorja Agrokorja Ivice Crnjaca.

Policisti so nekaj pred 6. uro najprej vstopili v družinske prostore Todorićevih, bolj znane kot Kulmerjevi dvori. V poslopju ni bilo nobenega od članov družine Todorić, je poročalo hrvaško uredništvo regionalne televizije N1. Domnevajo, da je Todorić v Londonu ali v Beogradu. V Kulmerjeve dvore so nekaj po 7. uri prišli odvetniki Todorićevih.

Hrvaški mediji so poročali, da so kriminalisti istočasno prišli tudi na dom nekdanjega finančnega direktorja Agrokorja Ivica Crnjaca. Policisti naj bi podobno storili tudi v primeru nekaterih drugih nekdanjih članov uprave Agorkorja.

Policija za zdaj ne daje informacij o preiskavi, naj bi jih pa kmalu. Hrvaški notranji minister Davor Božinović je potrdil, da akcijo koordinira državno tožilstvo, ni pa odgovoril, ali policija ve, kje je Todorić.

Na Hrvaškem se že več dni ugiba, ali je Todorić sploh še na Hrvaškem. Po nekaterih neuradnih virih je že dlje časa v Londonu, del družine pa naj bi bil na Dunaju. Imel naj bi vrsto poslovnih srečanj tudi v Beogradu. V palači Todorićevih blizu Zagreba v zadnjih dneh niso opazili nobenega od članov ene najbogatejših hrvaških družin.

Preiskovalci hrvaškega državnega tožilstva morebitne finančne malverzacije v Agrokorju preiskujejo že več kot štiri mesece.

Nedavno objavljeno revidirano poročilo o poslovanju Agrokorja je pokazalo nekaj milijard evrov težko nesorazmerje med letnimi finančnimi poročili prejšnje uprave s Todorićem na čelu in izredne uprave, ki jo s pooblastili hrvaške vlade od 10. aprila vodi Ante Ramljak. Ta je minuli teden ob predstavitvi revidiranih podatkov povedal, da je vložil kazenske ovadbe proti odgovornim zaradi finančnih malverzacij v koncernu.

Skupina Agrokor je po revidiranih podatkih lani ustvarila nekaj več kot 11 milijard kun (1,5 milijarde evrov) izgube. Obveznosti skupine so se lani povzpele na več kot 56 milijard kun (7,5 milijarde evrov), medtem ko se je vrednost premoženja 31. decembra 2016 ustavila pri 41,75 milijarde kun (5,9 milijarde evrov), kar je 10 milijard kun manj, kot je bilo prijavljeno v letu 2015. Revizija je pokazala 14,5 milijarde kun (1,95 milijarde evrov) negativnega kapitala.

Skupina je imela po popravljenih podatkih leta 2015 3,6 milijarde kun (486 milijonov evrov) izgube, potem ko je prejšnja uprava za enako obdobje predstavila nekaj več kot 1,1 milijarde kun (148 milijonov evrov) dobička. V letih 2015 in 2016 se je kapital skrčil za nekaj manj kot 22 milijard kun (2,97 milijarde evrov).

Ramljak je povedal, da so ugotovili računovodske nepravilnosti, ki so v letih 2015 in 2016 dosegle 5,6 milijarde kun (757 milijonov evrov). Omenil je tudi posebni račun, na katerem je bilo 2,2 milijarde kun (289 milijonov evrov), ki so bile mišljene za stroške uvrstitve delnic družbe na borzi, a je po Ramljakovem mnenju polovica denarja končala v denarnicah zasebnikov, čeprav ni bilo osnove za izplačilo dividend.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.