9. 11. 2021, 15:04 | Vir: STA

Zajc: Vladni odlok o zaostritvi pogoja PCT preprečil zaprtje države

Daniel Novakovič/STA

V petek sprejeti vladni odlok, ki zaostruje pogoj PCT, izkorišča "še tiste možnosti, ki lahko preprečijo popolno zaprtje države", je na današnji novinarski konferenci dejal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc. Zatrdil je, da namen odloka nikakor ni omejitev gospodarske dejavnosti, temveč nadzorovano druženje.

Državni sekretar je v Ljubljani uvodoma ocenil, ima dosledno spoštovanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) zelo podobne učinke pri zamejevanju covida-19 kot zaprtje države. Pri tem je spomnil, da so poostreni inšpekcijski nadzori v preteklih dneh "gotovo dodatno pripomogli k bolj doslednemu spoštovanju pogoja PCT".

Vlada je s sprejetimi ukrepi po njegovih besedah sledila vzorom Avstrije in Italije, kjer prav tako zaostrujejo ukrepe.

Med ukrepi iz odloka je izpostavil spremembe v gostinstvu, kjer je dovoljena le še strežba za mizo med 5. in 22. uro. V gostinskemu obratu je lahko le omejeno število ljudi hkrati, odvisno od uporabnega dovoljenja ter postavitve miz in stolov, to pa mora biti ustrezno označeno pred vhodom, je pojasnil.

V gostinstvu je treba upoštevati pogoj PCT, maske so obvezne, "seveda ne, ko jemo". Ples in slavja so prepovedani. Diskoteke, nočni bari in lokali z živo glasbo so začasno zaprti.

Sta pa po Zajčevih besedah po 22. uri še vedno dovoljena dostava in prevzem hrane.

V nadaljevanju je spomnil, da odlok začasno prepoveduje javna zbiranja, shode in prireditve, ki jih je sicer treba predhodno prijaviti, kar pomeni, da sejmi in kongresi niso dovoljeni. Niso pa prepovedani poslovni dogodki za zaprt krog ljudi, kot so konference in izobraževanja, ter kongresi za zaposlene, "ki imajo značaj zaprtega tipa".

"Prav tako živilske trgovine in trgovine za nujne potrebščine izven nakupovalnih središč ostajajo izjema pri izpolnjevanju pogoja PCT s strani kupcev. Mora pa se upoštevati omejitev strank na kvadraturo trgovin - to je 10 kvadratnih metov na stranko," je povedal Zajc. Sem spadajo tudi specializirane prodajalne s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki - torej lekarne, optiki, specializirane prodajalne medicinskih pripomočkov.

Na bencinskih črpalkah morajo stranke spoštovati pogoj PCT le v notranjosti, zunaj pa ne, je dodal državni sekretar.

Odgovarjal je še na vprašanja o turističnem sektorju. Ponovil je, da na ministrstvu za zdaj ne razmišljajo o podaljšanju turističnih bonov, da pa spremljajo, kaj se dogaja na terenu, in da bo o morebitni dodatni pomoči, če se bo pokazala potreba, odločala vlada. Razkril je še, da lahko turistični sektor v prihodnjih dneh pričakuje enkratni dodatek za turizem, "ki je bil napovedan že ob sprejemu interventnega zakona" in bo financiran iz evropskih sredstev. Prag za dodatek bo padec prometa podjetij v lanskem letu za vsaj 65 odstotkov.

Izpostavil je še, da zadnji vladni odlok ne prepoveduje turističnega vodenja, da pa morajo uporabniki izpolnjevati pogoj PCT, če ni mogoče vzdrževati razdalje 1,5 metra, pa tudi zunaj nositi maske.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord