24. 3. 2022, 15:32 | Vir: STA

VIDEO: Kaj? Koprska promenada bo ostala brez palm?

Metropolitan

Simbolična podoba slovenskega pristanišča je zagotovo promenada, ki spominja na tropsko mesto. Bodo mestni veljaki palme odstranili, in posadili nove?

Spomladanska dela, presajanje in čiščenje so v polnem teku. Zato tudi v Kopru v prihodnjih dneh načrtujejo ureditev mestenega središča. 12 obolelih palm na Pristaniški ulici bodo nadomestili z zimzelenimi velecvetnimi magnolijami, so sporočili z Mestne občine Koper, kjer si prizadevajo za lepšo in bolj zeleno podobo mesta. Zato vsa drevesa, ki so jih primorani posekati, tudi nadomestijo.

Instagram/Aleksander Vincek

Ko se pojavi potreba po odstranitvi dreves z določenih območij, občina v skladu s strokovnimi smernicami preuči vse možnosti, ki bi lahko prispevale k ohranitvi dreves. V določenih primerih zaradi slabega stanja dreves tega ni mogoče doseči, zato jih najprej skuša presaditi. Če tudi to ni možno, jih odstrani in nadomesti s primernejšimi, so zapisali v sporočilu za javnost.

Palme na koprskih javnih površinah na Pristaniški ulici v neposredni bližini knjigarne Mladinska knjiga in kavarne Triglav je bolezen prizadela do te mere, da jih ni več mogoče rešiti, zato jih bodo delavci komunalnega podjetja Marjetica Koper v prihodnjih dneh začeli odstranjevati in sanirati zemljino.

S tem da so palme v Kopru nekaj posebnega, se strinja tudi domačinka, podjetnica in vplivnica Petra Parovel, ki pravi, da se je nanje navadila in da ji jih je kar malo žal.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Petra Parovel (@petraparovel)

Ker si občina v mestu želi zdrava, lepa in dolgoživa drevesa, je pri načrtovanju nove zasaditve posebno pozornost namenila izboru ustreznih vrst in zagotovitvi dobrih rastnih pogojev ter nege. V sadilne luknje bodo tako posadili zimzelene velecvetne magnolije, ki so po zahtevnosti vzdrževanja primernejše za to območje, s svojimi velikimi kremno-belimi cvetovi pa naj bi se dobro zlile z okolico in dopolnjevale njen videz.

Zdrava in negovana drevesa vplivajo na splošno kakovost bivanja, na zdravje človeka in okolja, zato bodo strokovne službe še naprej redno spremljale stanje dreves na javnih površinah in načrtovale nove zasaditve, so še dodali na občini.

Z odstranjevanjem palm so že začeli. VIDEO!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.