26. 3. 2022, 20:30 | Vir: STA

Zakaj boste eno uro brez elektrike?

Profimedia

Ne, to ni povezano s premikom ure na poletni čas.

Pol devetih bodo ugasnile luči v okviru pobude Svetovnega sklada za naravo (WWF) Ura za Zemljo. Letos še posebej izpostavljajo neverjetno hitro izumiranje vrst. Približno milijonu vrst grozi izumrtje, ob čemer se planet sočasno spopada z globalnim segrevanjem in onesnaženjem s plastiko.

Po navedbah WWF ena vrsta izumre skoraj vsako uro. "Čas je, da ponovno vzpostavimo našo pretrgano vez z naravo, in to moramo storiti takoj," so pozvali.

Pobudi se bodo med drugim pridružili v Ljubljani in Velenju. V Ljubljani bodo zatemnili zunanjo osvetljavo Ljubljanskega gradu, v Velenju pa bodo za eno uro izklopili razsvetljavo na Visti, na Titovem trgu, na Velenjskem in Šaleškem gradu, Domu kulture Velenje in Ljudski univerzi Velenje.

Pobuda Ura za Zemljo se je začela kot simbolna ugasnitev luči v Sydneyju leta 2007. Od takrat je prerasla v eno največjih prostovoljskih akcij za varovanje narave na svetu. Vsako leto po navedbah organizatorjev zadnjo soboto v marcu v pobudi sodeluje več milijonov ljudi iz več kot 190 držav, ki ugasnejo luči in s tem izkažejo podporo planetu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol