3. 12. 2021, 16:03

Veste, kaj je po poklicu soprog Ursule von der Leyen?

Zakonca von der Leyen sta po izobrazbi zdravnika.

Profimedia

Nemška zdravnica, političarka in aktualna predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je že dobra tri desetletja poročena s Heikom von der Leynom, o katerem pa, ženini prepoznavnosti navkljub, ni pretirano veliko govora v javnosti. Zanimalo nas je, kdo je mož, ki je leta 1986 stopil ob bok danes verjetno najvplivnejši ženski v Evropski uniji, ki se je drži tudi vzdevek ''čudežna ženska''. 

Heiko von der Leyen je 66-letni nemški zdravnik, ki izvira iz plemiške družine von der Leyen. Prvič se priimek pojavi leta 1579, prvi omenjeni prednik družine pa je bil Peter von der Leyen iz Radevormwalda, ki se je ukvarjal s slaščičarstvom.  V 18. stoletju so von der Leynovi ustanovili veliko tekstilno podjetje v Krefeldu, ki se je ukvarjalo z distribucijo svile večini evropskih dvorov in plemiških dinastij. Leta 1786 je družina prejela plemiški status, svojo naklonjenost pa ji je izkazal tudi Napoleon in sicer tako, da ji je leta 1813 dodelil baronski čin. Von der Leynovi imajo tudi svoj družinski grb, ki ga lahko vidite na priloženi fotografiji.

 

Heiko se je rodil leta 1955 materi Cornelii Marie in uspešnemu nemškemu zdravniku Ulrichu von der Leynu. Prav slednji je bil tisti, ki je svojega sina navdušil za zdravniški poklic, saj je Heiko svojo mladost posvetil predvsem raziskovanju medicinskega področja. Sprva je študiral na Univerzi v Hamburgu, nato pa na medicinski fakulteti v Hannovru. Leta 1992 se je pridružil profesorskemu zboru ameriške Univerze Stanford, kjer je bil aktiven član zbora štiri leta. Dve leti kasneje, leta 1998, je na hannovrski medicinski fakulteti prejel habilitacijski doktorat, leta 2002 pa je tam postal tudi pomožni profesor interne medicine in raziskovalne kardiologije. 

Medicinska fakulteta v Hannovru je vsekakor zaznamovala Heikovo karierno pot, saj je tam leta 2005 postal direktor akademske klinične raziskovalne organizacije Hannover Clinical Trial Center GmbH, kjer je imel kot 50-letni zdravnik že precejšnje znanje ter izkušnje z medicinskega področja.  Vse to pa mu je zagotovo služilo v prid, ko je leta 2020 postal direktor zdravstva v podjetju Orgenesis, ki je specializirano za celične in genske terapije. Podjetje želi s svojo platformo POCare oblikovati ekosistem celičnih in genskih terapij z namenom znižanja stroškov za inovatorje in pospešitve dostopnosti zdravljenja na številnih trgih. S tem bi beneficirali predvsem številni pacienti, ki bi potrebovali tovrstno terapijo, a nanjo žal predolgo čakajo ali pa enostavno nimajo dovolj finančnih sredstev, da bi si jo lahko privoščili. Ker celične in genske terapije temeljijo na uporabi spremenjenih celic oziroma celičnih snovi za zdravljenje in preprečevanje resnih zdravstvenih težav, kot so rak, genetske nepravilnosti, imunske pomanjkljivosti in redke bolezni, so se v podjetju Orgenesis, katerega izjemno pomemben član je predvsem soprog Ursule von der Leyen, začeli spraševati, kako odpraviti vse logistične in drage ter zapletene ovire na poti do realizacije končnega cilja, ta pa je pomagati čim večjemu številu ljudi. Njihova študija na tem področju še vedno aktivno poteka. 

Heiko von der Leyen je kot direktor zdravstva v podjetju zadolžen za nadzor vseh zapletenih raziskovalnih zdravstvenih študij, z njegovim prihodom v podjetje leta 2020 pa se je le-to začelo ukvarjati tudi z vprašanjem izdelave in dostave kakovostnih cepiv proti Covid-19. Zaenkrat je znano, da so cepiva še vedno v testni fazi in da jih namerava podjetje takoj, ko bodo neoporečna, predstaviti tako ameriški vladni organizaciji za hrano in zdravila (FDA) kot tudi evropski agenciji za zdravila (EMA), ki jih bo po postopku preverjanja kakovosti posredovala v potrditev tudi Evropski komisiji. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.