Uredništvo | 9. 9. 2023, 10:15

Žalovanje za radijsko legendo: "Ne da bi vedel, je z enako energijo kot prvo, vodil svojo zadnjo oddajo"

Igor Kupljenik/Bobo

Slovenijo je včeraj kot strela z jasnega pretresla vest, da nas je v starosti 63 let zapustil radijski voditelj Sašo Hribar.

Po novici o smrti radijskega voditelja in satirika Saša Hribarja so se od njega poslovili in se še vedno poslavljajo številni pretreseni sodelavci in zvesti poslušalci njegove dolgoletne radijske oddaje Radio Ga Ga. Spominski zapisi se na družbenih medijih kar vrstijo, na Facebook strani Prvega programa Radia Slovenija je zaslediti ganljive zapise in izraze bolečine zaradi izgube sodelavca: "Dragi Sašo, hvala za vso tvojo genialnost! Pogrešali te bomo!" je zapisal Hribarjev radijski kolega Danijel Polšek.

V enem od zapisov so radijci delili zadnje Hribarjeve besede na delovnem mestu: "Martina, splača se!" Sledila je tudi razlaga: "To so bile zadnje, energične in prepričljive besede, ki so spontano, kot vedno, zletele iz ust našega dolgoletnega sodelavca, satirika, imitatorja, ustvarjalca najbolj poslušane radijske oddaje Radio Ga Ga: Saša Hribarja. Ne da bi vedel, je z enako energijo kot prvo, včeraj vodil svojo zadnjo oddajo."

Ob tem so zapisali, da je Hribar svojo radijsko pot začel leta 1985, ko je uspešno opravil avdicijo in je po glasovnem usposabljanju postal del ekipe radijskih napovedovalcev. "Močno je izstopal predvsem po tem, da je svobodno prestopal ustaljene tirnice in v drobcih iskal samolastni ustvarjalni pristop. Svojo vlogo je tako hitro razširil na voditeljstvo in ob vodenju nočnega programa je samoiniciativno začel uporabljati izmišljenega sogovornika, bioenergetika. Odziv poslušalcev je bil izjemen, ideja pa se je razširila dalje v zasnovo satirične radijske oddaje Radio Ga Ga. Prva različica oddaje je potekala na programu ARS, trajala pa je celih osem ur."

Borut Živulović/Bobo

V zapisu so tudi poudarili, da je v triintridesetih letih snovanja oddaje Radio Ga Ga Hribar povsem inovativno razvil obliko glasovnega oponašanja oz. imitacije oseb in s tem je ustvaril svojo šolo, iz katere so izšli mnogi prepoznavni komiki. "Sašo Hribar je bil utemeljitelj imitacije v vlogi satire in s tem se je zapisal v zgodovino razvedrilnih vsebin na Slovenskem. Odločil se je, da bo tegobam življenja kljuboval s satiro in humorjem. Odšel je nenadoma in nepričakovano: tja, kjer pravila ne omejujejo duha."

Igor Kupljenik/Bobo

Bojan Kranjc, scenarist in avtor formata oddaje Hri-Bar, je medtem za MMC dejal: "Edino, kar me pomirja, je dejstvo, da četudi veliko prezgodaj, je odšel točno tako, kot bi si sam želel: lep dan, petek, dopoldne oddaja, popoldne košarka na domačem igrišču in potem kratek spanec … Ki se je tokrat zavlekel v neskončnost. Zelo ga bom pogrešal," navaja N1.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol