3. 8. 2020, 21:11

Kamera posnela objestneža, ki sta v Ljubljani uničevala drevesa (video)

Facebook Križevniška

Varnostna kamera je posnela vandala, ki sta se v noči iz sobote na nedeljo na Križevniški ulici v Ljubljani znesla nad drevesi in posodami z okrasnimi rastlinami.

Gre za eno najlepših ulic v središču mesta, ki jo tamkajšnji prebivalci in kulturniki vsako leto skrbno okrasijo z rožami in drevesi.

Kot poročajo na Facebook profilu Križevniška, se je v soboto zvečer na Križevniški najprej zbrala manjša skupina mlajših oseb, nato pa sta dva izmed njih začela z uničevanjem. Predvidevajo, da sta bila opita.

Gre za že drugo tovrstno dejanje na tej ulici v tem letu. Tokrat je storilce posnela varnostna kamera, zato administratorji FB profila Križevniška pozivajo vse, ki bi moška prepoznali, da jim javijo njuno identiteto. V primeru, da jih identificirajo, bodo sprožili nadaljnje postopke.

Križevniška ulica je ravno zaradi čudovitih zasaditev postala ena najlepših in najbolj fotografiranih ulic v Ljubljani. Fotografije najdemo v številnih turističnih vodnikih in na socialnih omrežjih in je v ponos ne samo tamkajšnjim prebivalcem, ampak vsem Ljubljančanom.

Čudovite zasaditve na Križevniški ulici....

Križevniška ulica, ki se je nekdaj imenovala Ribiška, je ena najstarejših ulic v Ljubljani. Na njej so imeli med letoma 1167 in 1200 svojo postojanko templjarji, nato so jih zamenjali križniki. Plemiška rodbina Spanheimov, ki je v Ljubljani v 12. stoletju ustvarila upravno središče svojih posesti na Kranjskem, je tu sezidala redovno cerkev Marije Pomočnice, ob njej pa redovno hišo z bolnišnico in šolo za vzgojo revnih otrok.

Na Križevniški so nekoč živeli, ustvarjali ali se vsaj začasno ustavili številni kulturniki, med njimi pesnik Srečko Kosovel, dramatik Matej Bor in režiser Ciril Debevec. Tu je prebivala družina pravnika in mecena Blaža Crobatha, očeta pesnice Luize Pesjakove, pri katerem je med drugim delal tudi France Prešeren. Crobathov "ljubljanski salon" je bil zbirališče slovensko in slovansko prepričanih izobražencev.

Ulico so leta 2011 preuredili v novo kulturno četrt. Projekt ambientalno-urbane intervencije je skupaj z drugimi ustvarjalci, stanovalci Križevniške in ob finančni podpori Mestne občine Ljubljana zasnoval direktor Mini teatra Robert Waltl. 

V sklopu projekta so naredili seznam pomembnih ljudi, ki so nekdaj ustvarjali na Križevniški, na ulico pa so postavili male likovne instalacije, označevalne table in napise, zelenje in cvetje ter klopi za branje in druženje. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.