8. 12. 2023, 09:43 | Promocijska objava

Zamrznjena rama – kako jo uspešno obvladati?

promocijska fotografija

Ali ste že kdaj doživeli bolečine v ramenskem predelu, ki so ovirale vaše vsakodnevne aktivnosti? Se soočate z omejitvami pri dvigovanju rok ali obračanju ramena? Morda ste opazili, da se bolečina stopnjuje v mirovanju, še posebej ponoči?

Zamrznjena rama, znanstveno znana tudi kot adhezivni kapsulitis, je bolezen ramenskega sklepa, ki prizadene gibljivost in funkcionalnost. Gre za stanje, ki se razvije postopoma in pogosto povzroča hudo nelagodje ter omejeno gibanje prizadetega ramena.

Ali ste vedeli, da je stanje najpogosteje po 50. letu starosti? Kar 80 % pacientov je starih med 50 in 70 leti, saj je bolezen s staranjem in preobremenitvijo.

Razumevanje vzrokov, simptomov in potencialnih terapevtskih pristopov je ključno za učinkovito obravnavo te bolezni. 

V tem članku bomo podrobno raziskali zamrznjeno ramo, osvetlili diagnostične pristope ter predstavili aktualne možnosti zdravljenja v kliniki Medicofit. 

promocijska fotografija

Kaj je zamrznjena rama in kako nastane? 

Adhezivni kapsulitis je stanje, ki vpliva na sklepno ovojnico ramena - sklepno kapsulo. To stanja se kaže v omejenem gibanju ramenskega sklepa zaradi vnetja in adhezij kapsule, kar lahko vodi do bolečine v rami.

Nastanek ni povsem jasen, vendar je povezan z vnetjem in brazgotinjenjem sklepne kapsule. Več dejavnikov običajno sodeluje pri razvoju te bolezni. 

Med najpogostejšimi vzroki so:

1. Vnetje: Vnetje v sklepni kapsuli lahko povzroči nastanek adhezij (zlepljenja), ki omejijo gibljivost ramenskega sklepa.

2. Poškodbe ali operacije: Poškodbe ramena ali operativni posegi v tej regiji lahko sprožijo vnetje, ki vodi v adhezivni kapsulitis.

3. Endokrine motnje: Hormonske spremembe ali endokrine motnje so bile povezane z nastankom – še posebej sladkorna bolezen.

Ali ste vedeli, da se pri diabetikih sindrom zamrznjene rame pojavi kar 10-krat pogosteje? V nekaterih primerih se pri pacientih na ta način celo odkrije sladkorna bolezen, saj se vsem pacientom z zamrznjeno ramo priporočijo določeni krvni testi. 

Kako prepoznamo zamrznjeno ramo?

Zamrznjena rama se kaže skozi več specifičnih simptomov, ki postopoma napredujejo – običajno stanje ne nastane čez noč. Pomembno je, da posamezniki prepoznajo te znake, saj to omogoča zgodnjo diagnozo in učinkovito upravljanje bolezni.

Bolečina v rami: Eden od najzgodnejših simptomov je bolečina v ramenu, ki se lahko postopoma stopnjuje. Bolečina je običajno prisotna globoko v ramenskem sklepu in lahko seva v zgornji del roke.

Omejena gibljivost: Drugi ključni simptom je omejena gibljivost ramena. Bolniki s to boleznijo pogosto opazijo težave pri dvigovanju roke ali obračanju ramena, kar lahko močno vpliva na vsakodnevne aktivnosti.

Okorelost: Zamrznjena rama povzroči občutek togosti, ki se lahko stopnjuje s časom. Zjutraj ali po obdobjih neaktivnosti je okorelost običajno bolj izrazita.

Nočne bolečine: Bolečine se pogosto poslabšajo ponoči, kar lahko vpliva na kakovost spanja pri pacientu.

Postopno poslabšanje: Simptomi se običajno pojavljajo postopoma in se s časom poslabšujejo. V nekaterih primerih lahko pride do spontanega izboljšanja, vendar običajno traja več mesecev ali celo let.

Če pacient doživlja te simptome, je pomembno, da poišče pomoč fizioterapevta. Zgodnje prepoznavanje in zdravljenje adhezivnega kapsulitisa lahko pomaga zmanjšati bolečino, izboljšati gibljivost in preprečiti nadaljnje zaplete. 

promocijska fotografija

Celostno zdravljenje zamrznjene rame v kliniki Medicofit 

V kliniki Medicofit zdravljenje zamrznjene rame poteka v 4 fazah: diagnostična terapija, akutna fizioterapija, postakutna kineziologija in preventivna kinezioterapija. Kaj lahko pričakujete v vsaki fazi zdravljenja, vam predstavljamo v nadaljevanju. 

Diagnostična terapija 

V kliniki Medicofit se diagnostika sindroma zamrznjene rame začne z natančno anamnezo, v kateri specialist pridobi informacije o pacientovi zgodovini poškodb, fizični aktivnosti in morebitnih drugih zdravstvenih stanjih, vključno z diabetesom

Klinični pregled, ki ga izvaja specialist za stanja ramena, vključuje testiranje obsega gibanja, preverjanje mišične moči in provokacijske teste

Kaj je posebnega pri diagnostiki v kliniki Medicofit? Že ob prvem obisku, po opravljeni diagnostiki, vse mpacientom apliciramo instumentalno terapijo, ki deluje protivnetno in protibolečinsko. Na ta način ne zapravljamo dragocenega časa, ki je potreben za izboljšanje vašega stanja.

Lahko vas napotimo na še dodatne preiskave, ki pomagajo izključiti druge vzroke bolečin v ramenskem predelu. Celoten postopek diagnostike je zasnovan za pridobitev celovitih informacij, kar omogoča individualiziran pristop k zdravljenju sindroma zamrznjene rame.

Akutna fizioterapija 

V akutni rehabilitaciji za zamrznjeno ramo se izvaja progresivna fizioterapevtska vadba, ki vključuje manualno mobilizacijo sklepov, termoterapijo, magnetoterapijo, lasersko terapijo, elektrostimulacijo in specialno vadbo.

Cilj je postopna pridobitev polnega obsega mobilnosti sklepa in krepitev rotatorne manšete ter stabilizatorskih mišic. 

Fizioterapevti razvijejo prilagojene vadbene programe, ki se osredotočajo na povečanje gibljivosti ramenskega sklepa in okrepitev oslabljenih mišic. To pomaga izboljšati funkcionalnost in zmanjšati bolečino.

Uporabljajo se tehnike miofascialnega sproščanja in mobilizacije, da se zmanjša togost v ramenskem sklepu ter izboljša pretok krvi in izboljša sprostitvev mišic.

Individualna fizioterapevtska vadba, usmerjena k raztezanju sklepne kapsule, poteka v obdobju od šestih do dvanajstih tednov. V kolikor se za zdravljenje ne odločite pravočasno, pa lahko okrevanje traja tudi do 4 leta

Fizioterapevtski pristop v kliniki Medicofit temelji na najnovejših strokovnih smernicah in nenehnem prilagajanju terapije glede na individualne odzive pacientov. Cilj je zagotoviti optimalno okrevanje in povrnitev funkcionalnosti prizadetega ramenskega sklepa.

promocijska fotografija

Postakutna kineziologija 

Kineziološko zdravljenje pri zamrznjeni rami predstavlja pomemben del rehabilitacije, ki se osredotoča na gibanje in funkcionalnost. Strokovnjaki za gibanje uporabljajo pristope, ki vključujejo specialne vaje za okrevanje in izboljšanje gibljivosti pacienta. 

Terapevtske vaje: Kineziološke terapevtske vaje so prilagojene posameznikovemu stanju in ciljem rehabilitacije. Vključujejo vaje za raztezanje sklepne kapsule, krepitve mišic rotatorne manšete ter poudarek na stabilizaciji ramenskega sklepa.

Funkcionalno usmerjena vadba: Kineziologi se osredotočajo na funkcionalnost gibanja, zato vključujejo vaje, ki simulirajo vsakodnevne aktivnosti. To pomaga pacientom, da pridobijo in ohranjajo gibanje v vsakdanjem življenju.

Strokovnjaki prav tako ocenijo biomehaniko gibanja pacienta, da prepoznajo morebitne nepravilnosti, ki lahko prispevajo k zamrznjeni rami. S prilagoditvami gibanja se lahko zmanjša obremenitev na prizadetem ramenskem sklepu.

Kineziološki program se prilagaja glede na napredek pacienta, zagotavlja postopno povečevanje obsega gibanja in obremenitve, vse do povrnitve vaše optimalne funkcije.

Preventivna kinezioterapija 

Preventivni program vključuje ciljane vaje, namenjene krepitvi mišic rotatorne manšete, izboljšanju gibljivosti ramenskega sklepa ter preprečevanju neravnovesij v mišičnem sistemu.

Preventivna kinezioterapija v kliniki Medicofit predstavlja celosten pristop k ohranjanju zdravja ramenskega sklepa, pri čemer se poudarja individualizacija programa glede na specifične značilnosti vsakega posameznika. S tem se ne le zmanjšuje tveganje za ponovni nastanek zamrznjene rame, ampak tudi spodbuja optimalno delovanje celotnega gibalnega sistema.

VAŠA POT DO NOVEGA ŽIVLJENJA!