2. 4. 2022, 10:39 | Vir: STA

Zaostrene razmere: se bo Rdeči križ uspel prebiti v oblegani Mariupolj?

Ukrajinski civilisti v uničenem Mariupolju.

Profimedia

Po tem, ko so bili prisiljeni opustiti poskus evakuacje civlilstov, bodo sedaj poskusili ponovno.

V nočnem videonagovoru se je ponovno oglasil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je dejal, da se ruska vojska "počasi, a opazno" umika s severa države. Kljub temu je opozoril, da razmere na vzhodu Ukrajine ostajajo izjemno težke. Po besedah Zelenskega je na vzhodu države, kjer ruska vojska kopiči enote, še zmeraj pričakovati okrepljene napade. "Težke bitke so pred nami," je opozoril.

Evakuacijo prebivalstva utežujejo zaostrene varnostne razmere

Ukrajinski predsednik je dejal še, da so kljub temu, da je Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) v petek zaradi zaosternih varnostnih razmer opustil poskus evakuacije civilistov iz Mariupolja, iz tega mesta evakuirali več kot 3.000 ljudi. Skupaj pa so jih preko humanitarnih koridorjev iz Donecka, Luganska in Zaporožja evakuirali več kot 6.000.

Iz Mednarodnega odbora Rdečega križa so sporočil, da se bo konvoj avtobusov danes znova skušal prebiti v Mariupolj.

Tudi podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk je poročala o evakuacijah ukrajinskih civilistov. Po njenih besedah so jih iz Berdjanska in Melitopolja v Zaporožje v petek evakuirali več kot 2.500, ravno tako pa že načrtujejo pa nove evakuacije civilnega prebivalstva. Vsem, ki ostajajo v Mariupolju, je sporočila še, da se bodo ukrajinske oblasti še naprej trudile za njihovo varno evakuacijo.

V mestu Mariupolj, ki je že tedne tarča silovitih ruskih napadov, je bilo po navedbah lokalnih oblasti ubitih najmanj 5.000 prebivalcev, okoli 160.000 se jih še vedno sooča s hudim pomanjkanjem hrane, vode in elektrike.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord