17. 11. 2020, 18:21 | Vir: STA

Zaposleni na LPP kot prostovoljci pomagajo v UKC: "Na čakanju smo in imamo priložnost, da pomagamo"

Facebook MOL/arhiv JP LPP

Okrog 20 sodelavcev Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) se je odločilo, da bodo v času, ko ne vozijo avtobuse, kot prostovoljci pomagali zaposlenim v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana pri logistiki, čiščenju in dezinfekciji postelj in reševalnih vozil.

"Na čakanju sem in imam priložnost, da pomagam drugje. Zakaj pa ne, sem si rekel. To je naša skupna situacija. Moramo stopiti skupaj. Ni me strah. Tukaj se držimo vseh potrebnih ukrepov. Dali so nam opremo," so besede enega od njih povzeli na spletni strani Mestne občina Ljubljana (Mol).

Sodelavci LPP so se izkazali že v spomladanskem valu epidemije, ko so prostovoljno razvažali tople obroke socialno ogroženim otrokom. Razvozili so več kot 30.000 obrokov, javilo se je več kot 200 prostovoljcev, kosila pa so kuhali v OŠ Danile Kumar, navajajo na ljubljanski občini, ki je tudi sama sprejela nekaj ukrepov za pomoč zaposlenim na UKC Ljubljana.

Mol je že konec oktobra dal UKC Ljubljana na razpolago sto parkirnih dovolilnic za zaposlene za parkiranje na parkirnih mestih v okolici UKC, prav tako so delavcem UKC Ljubljana, ki se na delo vozijo iz drugih krajev po Sloveniji, enako kot v spomladanskem valu epidemije ponudili namestitve v hostlu Celica. Zaposlenim v domovih za starejše, kjer imajo okužene stanovalce, pa je Mol ponudil namestitve v Gimnastičnem centru Ljubljana, kjer je na voljo 40 postelj.

Podobno odločitev so že spomladi sprejeli tudi na mariborski občini, ki je hostel Pekarna, s katerim sicer upravlja javni zavod MKC, predala v začasno uporabo zavodu UKC Maribor. Tako lahko UKC zagotavlja nočitve svojemu zdravstvenemu in medicinskemu osebju, ki je vključeno v aktivnosti za preprečevanje širjenja novega koronavirusa in zdravljenje obolelih.

Zaradi začasne prekinitve javnega potniškega prometa je mariborska občina tudi zagotovila brezplačno parkiranje na Taborski in Linhartovi ulici za zaposlene delavce Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor in za zdravstvene delavce Dispečerske službe zdravstva Maribor. Prav tako je občina tistim, ki bi sicer za prihod na delo uporabljali mestne avtobuse, zagotovila že prej omenjeno brezplačno parkiranje v belih conah, so še spomnili na mariborski občini.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.