18. 3. 2021, 18:33 | Vir: STA

Zaposleni razočarani zaradi napovedi zaprtja Adienta Slovenj Gradec

Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Na Koroškem in širše odmeva napoved lastnika slovenjgraške družbe Adient, da bo do konca leta ukinil proizvodnjo in da bo delo izgubilo vseh 430 zaposlenih. Ti ne razumejo, kako se je lahko lastnik ob dobrih rezultatih in kakovostnem delu čez noč tako odločil. ZSSS vlado poziva k ukrepanju, gospodarski minister napoveduje iskanje rešitev.

Predstavnik ameriške multinacionalke Adient je v sredo zaposlene v slovenjgraški tovarni, kjer izdelujejo sestavne dele za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov, obvestil, da bodo do konca letošnjega leta ukinili proizvodnjo v Slovenj Gradcu in da bo delo do konca leta izgubilo 412 ljudi, preostalih 18 pa maja prihodnje leto, ko bodo obrat dokončno zaprli.

Informacija je bila tako za delavce kot za sindikat veliko presenečenje, saj zaposleni po lanskem odpuščanju 119 delavcev v Adientu nadaljnjih odpuščanj glede na napovedi niso pričakovali. Danes so povedali, da so še vedno v šoku in da še vedno pogrešajo obrazložitev, kaj je točen razlog za takšno odločitev.

Iz koncerna Adient so sporočili, da so notranja preverjanja in pogovori s ključnimi kupci pokazali, da Slovenija z vidika stroškov ni več najboljša država. Lokalno in regionalno poslovodstvo si je po navedbah koncerna močno prizadevalo, da bi pridobilo nove poslovne priložnosti za tovarno v Slovenj Gradcu, a pomembnejših rezultatov niso dosegli.

K odločitvi za zaprtje tovarne v Slovenj Gradcu so tako prispevali slabi obeti za v prihodnje in poslabšanje stroškovne konkurenčnosti. "Na žalost zaradi pritiskov na stroške v avtomobilski industriji, ki jih je vpliv epidemije še povečal, analize niso pokazale druge možnosti kot zaprtje tovarne," so zapisali v Adientu.

Terenski organizator Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) za območje Podravja in Koroške Jaka Šilak je napovedal, da se bodo borili z vsemi možnimi sredstvi, da prepričajo vodstvo, naj proizvodnja vseeno še nekaj let ostane v Slovenj Gradcu.

Ob tem je pozval slovensko vlado, naj resno pristopi k reševanju problema

Ter poskuša tudi sama vzpostaviti stik z lastniki in jih prepričati v drugačno odločitev. Če drugače ne gre, pa naj vlada pristopi k prestrukturiranju podjetja in ohrani delovna mesta, je dejal Šilak, ki sam možnosti, da bi tako veliko ljudi dobilo zaposlitev drugje, ne vidi.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa se je na dogajanje odzval z besedami, da je država pripravljena najti ustrezno rešitev za delavce. Kot napoveduje, bo v stiku z vodstvom podjetja. "Vedno smo se odzvali na kakršnekoli težave v gospodarstvu in se bomo tudi zdaj," je zagotovil.

Z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo so dodatno sporočili, da so prejeli vabilo za obisk podjetja, na katerega se bodo v najkrajšem možnem času odzvali.

Dogajanje z zaskrbljenostjo spremlja tudi ministrstvo za delo

Vsaka izguba zaposlitev je nezaželena, so sporočili z ministrstva in dodali, da bo podjetji Safilo, ki je napovedalo zaprtje obrata v Ormožu, in Adient Slovenj Gradec v bližnji prihodnosti obiskal minister Janez Cigler Kralj.

Koroški poslanec SD Jani Prednik pa je napovedal poslansko vprašanje predsedniku vlade Janezu Janši ter sklic skupne seje odborov DZ za gospodarstvo in za delo. Po njegovih navedbah odpuščanja v Adientu, ogrožena delovna mesta v Lekovem obratu na Prevaljah in številna druga manjša odpuščanja predstavljajo socialno bombo za Koroško. "Vlada mora ukrepati za zaščito delovnih mest in za koordinirano pomoč pri zagotovitvi novih," je pozval.

"To bo velik udarec za Slovenj Gradec, predvsem bo to velik udarec za vse zaposlene v Adientu," je dejal slovenjgraški župan Tilen Klugler, ki se je prav tako zavzel za to, da preverijo vse možnosti pomoči zaposlenim. Napovedal je, da se bo v kratkem sestal z vodstvom podjetja in predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije.

Tudi za vodjo koroških uradov za delo Zavoda RS za zaposlovanje Jasmino Uršič je napoved zaprtja obrata nepričakovana in šokantna. Izpostavila je, da po stečaju Preventovih družb avgusta 2010, ko je brez dela ostalo 1260 delavcev, doslej tako velikega odpuščanja na Koroškem ni bilo. Nazadnje je pred enim mesecem šla v stečaj družba Ravne Presses, brez služb je takrat ostalo 54 delavcev.

Uršičeva je ob tem dodala, da je trenutno situacija na koroškem trgu dela stabilna, v smislu, da je ogromno potreb po zaposlenih z izobrazbo do pete stopnje, torej za poklice v predelovalni dejavnosti, kovinarstvu, gradbeništvu, lesarstvu, logistiki in podobno. Za nekaj delavcev iz Adientove proizvodnje tako na Koroškem so možnosti zaposlitve, a ne za tako veliko število. Večjo težavo za ponovno zaposlitev pa vidi za tiste strokovnjake iz Adienta, ki imajo višjo stopnjo izobrazbe.

Ameriški koncern Adient je pomemben globalni dobavitelj avtomobilskih sedežev ali posameznih komponent za avtomobilske sedeže s skupno okoli 77.000 zaposlenimi v 32 državah sveta. Po vsem svetu ima multinacionalka trenutno 202 proizvodna obrata, je pa v zadnjih dveh letih po javno dostopnih podatkih zaprla 12 obratov in skupno število zaposlenih zmanjšala za okoli 7000.

V Sloveniji ima Adient proizvodni obrat tudi v Novem mestu, kjer pa po besedah predstavnika tega podjetja Boruta Varge vse ostaja tako, kot je.

Pripravila Vesna Pušnik Brezovnik

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.