31. 5. 2021, 15:22 | Vir: STA

Zaposlenim v UKC Ljubljana in na onkološkem inštitutu odslej neposredna linija LPP

Tamino Petelinšek/STA

Zaposleni v UKC Ljubljana in v onkološkem inštitutu se bodo za prevoz v službo odslej lahko poslužili neposredne avtobusne povezave med parkirišči na mestnih vpadnicah in delovnim mestom. Zbrani na današnji slovesnosti so izpostavili, da gre za korak naprej v že sicer odličnih odnosih med ustanovama in Mestno občino Ljubljana (Mol).

V. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Jože Golobič je v nagovoru spomnil, da je občina že v času epidemije zaposlenim zagotavljala brezplačna parkirišča, šoferji Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) pa so v času zaustavljenega prometa kot prostovoljci sodelovali v UKC.

Temu sodelovanju zdaj dodajajo še dve obliki. S 1. julijem bo tako po kampusu za bolnike in zaposlene brezplačno začelo voziti električno vozilo kavalir, je povedal.

Že v torek pa začneta obratovati posebni liniji LPP s parkirišč v Stožicah in na Barju neposredno pred UKC Ljubljana in onkološki inštitut ter nazaj do parkirišč. V ceno 1,20 evra je vključeno tudi celodnevno parkiranje, je pojasnil.

Kot je prepričan Golobič, bo to odpravilo enega od razlogov, ki ga nekateri navajajo celo kot razlog za odpoved delovnega razmerja, namreč mučno in stresno iskanje parkirišč v okolici omenjenih ustanov. UKC Ljubljana si sicer prizadeva zagotoviti nekaj parkirišč za zaposlene, a dolgoročno je po oceni Golobiča prav vzpostavitev neposrednih linij LPP korak v pravo smer.

Direktorica onkološkega inštituta Andreja Uštar je dodala, da pozdravljajo pripravljenost občine na ta projekt

Tudi sama je poudarila, da je občina že v času epidemije prisluhnila težavam zaposlenih in bolnikov na inštitutu. Tudi rešitev z neposrednimi linijami LPP pa je bila med njimi zelo dobro sprejeta, je poudarila.

Po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića je današnji preizkus neposredne linije z obeh parkirišč pokazal, da prevoz traja vsega 10 minut. Kot je poudaril, bo to zagotovilo rešitev za večino zaposlenih. Dolgoročno rešitev pa župan vidi v projektu poglobitve Zaloške ceste, v okviru katerega bi zagotovili tudi 2000 parkirnih mest za zaposlene in bolnike v UKC.

Obenem se je Janković zahvalil sodelavkam in sodelavcem za vzpostavitev projekta, voznikom LPP za njihovo požrtvovalnost v času epidemije, pa tudi zaposlenim v UKC in na onkološkem inštitutu za njihovo strokovnost in prijaznost.

Tudi direktor LPP Peter Horvat je vzpostavitev novih linij označil za velik korak naprej, ki pa se bo še nadgrajeval. Kot je ugotavljal, bodo zaposleni s avtobusom porabili bistveno manj časa, kot če bi v mestu iskali parkirišče. Ob tem je direktor LPP še zagotovil, da bodo poskrbeli tudi za ustrezno prilagoditev voznih redov.

Neposredna povezava bo več kot 10.000 zaposlenim zagotovila udoben, učinkovit in ugoden dostop do delovnih mest, so ob tem še zapisali v UKC Ljubljana.