11. 11. 2016, 07:49 | Vir: STA

Zapustil nas je tudi Leonard Cohen

profimedia

"Z veliko žalostjo sporočamo, da nas je zapustil legendarni pesnik, skladatelj in umetnik Leonard Cohen. Izgubili smo enega najuglednejših in najbolj plodovitih vizionarjev," se je danes zapisalo na Facebook profilu 82-letnega kanadskega pevca, tekstopisca, pesnika in pisatelja.

Podrobnosti o okoliščinah njegove smrti še niso znane.

Cohena so večkrat označili za botra melanholije in visokega svečenika patosa. V šest desetletij dolgi karieri je nanizal vrsto uspešnic, kot so Suzanne in So Long, Marianne z njegovega prvenca Songs of Leonard Cohen ter Dance Me To The End Of Love in I'm Your Man.

Čeprav je prejemnik številnih glasbenih nagrad igral več inštrumentov, je bil njegov glavni inštrument nizek hipnotičen glas, ki je bil poleg melanholije, ki veje iz njegove glasbe, njegov zaščitni znak.

Zadnji, 14. album z naslovom You Want It Darker je izdal 21. oktobra, nekaj mesecev po smrti ene njegovih največjih ljubezni in muz Marianne Ihlen, ki je bila navdih za pesem So Long, Marianne. V albumu razmišlja o svoji smrti.

Kanadčan je bil leta 2008 sprejet v znameniti muzej Rock and Roll Hall of Fame in takrat dejal, da je to zanj neizmeren poklon in čast, ki se je ni nikoli nadejal.

Rodil se je 21. septembra 1934 v premožni judovski družini v kanadskem Montrealu. Kasneje je postal zen budist ter pet let, od 1994 do 1999, preživel v budističnem centru pri Los Angelesu, nato pa se je vrnil k glasbi.

Med letoma 2008 in 2013 je bil na turneji, saj je zbiral denar za devet milijonov evrov odškodnine, ki jo je moral po sodni odločbi plačati nekdanji managerki in ljubimki Kelley Lynch. Koncerta je leta 2009 in 2013 imel tudi v Ljubljani.

STA, foto: profimedia

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk