21. 3. 2021, 19:33 | Vir: STA

Zaradi afere z nakupom zaščitnih mask odstopil še krščanski demokrat Alfred Sauter

profimedia
Zaradi afere z nakupom zaščitnih mask odstopil še krščanski demokrat Alfred Sauter (foto: profimedia)

V povezavi s korupcijsko afero nakupa zaščitnih mask v boju proti pandemiji covida-19 v Nemčiji je danes z vseh strankarskih funkcij odstopil poslanec krščanskih socialistov (CSU) na Bavarskem Alfred Sauter. Vodja CSU Markus Söder je zaradi afere, ki je pretresla tako CSU kot tudi sestrsko CDU, obljubil več preglednosti v stranki.

Nekdanji bavarski pravosodni minister Sauter je sicer zadnji v vrsti politikov, ki so odstopili zaradi afere z maskami. Kot je danes sporočil, se umika iz odbora in predsedstva CSU, medtem ko bo njegovo članstvo v poslanski skupini CSU v deželnem parlamentu za zdaj mirovalo.

Pri spornih poslih naj bi 70-letni Sauter nezakonito zaslužil kar milijon evrov. Generalno državno tožilstvo v Münchnu je zaradi korupcije proti njemu uvedlo preiskavo. Sam vse očitke sicer zanika.

Zaradi očitkov korupcije pri nabavi zaščitnih mask sta pred tem iz stranke izstopila poslanec CSU v bundestagu Georg Nüsslein in zvezni poslanec Nikolas Löbl iz vrst Krščansko-demokratske unije (CDU), ki jo vodi kanclerka Angela Merkel. Oba sta se tudi odpovedala poslanskima mandatoma. Preko svojih podjetij naj bi s posli z dobavo zaščitnih mask zaslužila po več sto tisoč evrov.

Vodja CSU in bavarski ministrski predsednik Söder, ki ga nekateri omenjajo kot možnega kandidata za prihodnjega nemškega kanclerja, želi zaradi afere zaostriti pravila za sedanje in bodoče nosilce strankarskih funkcij. Kot je dejal danes v Münchnu, bo v prihodnje potrebna "popolna preglednost" pri dodatnih prihodkih, je na spletni strani poročala nemška televizija ZDF.

Zaradi poslov pri nabavi zaščitnih mask pa se je v središču pozornosti sedaj znašel tudi nemški minister za zdravje Jens Spahn iz vrst CDU, in sicer v povezavi s podjetjem njegovega moža Daniela Funkeja.

Nemški časnik Der Spiegel je na spletni strani danes objavil, da je ministrstvo za zdravje pod vodstvom Spahna od podjetja Burda lani kupilo 570.000 mask FFP2. Funke vodi Burdino pisarno v Berlinu.

Tiskovni predstavnik Burde je za Spiegel povedal, da je podjetje pomagalo pri nabavi mask aprila lani, ko so se vlade po vsem svetu obupno trudile, da bi nabavile zaščitne maske. Dodal je še, da Funke pri poslu ni sodeloval niti ni bil vanj kakorkoli vpleten, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na ministrstvu za zdravje pa so na poizvedovanje AFP sporočili, da je bila pogodba z Burdo "sklenjena in izvedena po prejetju ponudb v standardiziranem postopku po tržnih cenah". 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.