6. 9. 2018, 09:00 | Vir: STA

Zaradi delovanja Štajerske varde policija aretirala dva osumljenca, preiskave potekajo

STA

Policija je danes zjutraj odvzela prostost dvema osumljenima in ju pridržala zaradi kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, kriminalisti pa izvajajo pet hišnih preiskav stanovanjskih objektov. Postopek je povezan z delovanjem oborožene skupine Štajerska varda.

"Slovenska policija je v preteklih dneh z vso resnostjo in v okviru razpoložljivih zakonskih pooblastil obravnavala primer, o katerem so bile objavljene fotografije na družbenih omrežjih," so sporočili z Generalne policijske uprave.

Intenziven predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Mariboru, danes zjutraj pa so kriminalisti Policijske uprave Maribor in Generalne policijske uprave začeli z izvajanjem petih hišnih preiskav stanovanjskih objektov in vozil. Na podlagi določil zakona o kazenskem postopku so odvzeli prostost in odredili pridržanje dvema osumljenima osebama.

Kdo sta pridržana osumljenca, uradno še ni znano, je pa dogajanje povezano z ustanovitvijo paravojaške enote Štajerska varda, ki jo vodi predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija in kandidat na zadnjih predsedniških volitvah Andrej Šiško.

Operativne aktivnosti izvaja 40 kriminalistov. Preiskovalna dejanja se izvajajo na območju PU Maribor in PU Murska Sobota, policisti pa zbirajo dokaze glede storitve kaznivih dejanj ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve ter nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva, neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogam.

V preiskavi so kriminalisti ugotovili, da je "bil določen del oseb, ki so bile 1. septembra 2018 prisotne na zborovanju na območju Apač, s strani organizatorjev zaveden," zato pozivajo vse, ki karkoli vedeli o dogodku, da se javijo na najbližji policijski postaji, pokličejo na 113 ali anonimni telefon policije 080-1200.

Na družbenih omrežjih so namreč v zadnjih dneh zakrožile fotografije in posnetki urjenja skupine oboroženih zamaskirancev. Po Šiškovih besedah gre za "prostovoljno obrambno skupino svobodnih ljudi dežele Štajerske" z imenom Štajerska varda, ki so jo oblikovali po ustanovitvi Dežele Štajerske junija lani.

Policija je že v minulih dneh potrdila, da poteka intenziven predkazenski postopek, ki ga usmerja mariborsko okrožno državno tožilstvo in v katerem kriminalisti Policijske uprave Maribor in Generalne policijske uprave (GPU) izvajajo vse potrebne aktivnosti za preiskavo sumov različnih kaznivih dejanj.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ