A.B. | 26. 1. 2022, 00:14

Nizozemska danes v sproščanje ukrepov: šolarji v karanteno LE, ČE ...

Profimedia

Na Nizozemskem bodo od danes naprej veljali drugačni, predvsem blažji epidemiološki ukrepi. Nizozemski premier Mark Rutte je včeraj napovedal, da bodo svoja vrata znova odprle restavracije, bari in muzeji ter ob tem povedal: ''Odpiranje Nizozemske se zdi kontradiktorno, saj številke okužb skokovito naraščajo. Jasno je, da s tem tvegamo.''

''Danes sprejemamo velik korak k nadaljnjemu odpiranju Nizozemske.'' To je bil stavek, ki ga je na včerajšnji tiskovni konferenci izrekel nizozemski premier Rutte, ki je ob napovedi nadaljnjega odpiranja države pojasnil, da so se za takšen ukrep - navkljub naraščajočemu številu okužb - odločili predvsem zaradi čedalje večjih trenj z gostinskim in kulturnim sektorjem. Jeza gostincev in kulturnikov se je okrepila potem, ko je vlada s 15. januarjem prižgala zeleno luč za odprtje trgovin, fitnes centrov in frizerskih salonov, medtem ko so ostale dejavnosti obstale za zaprtimi vrati. Zaradi tega so se obrtniki omenjenih dveh sektorjev odločili za nekoliko ekscentrično potezo: kljub vladni prepovedi so nekatere kavarne odprle svoja vrata, muzeji pa so se v znak protesta za en dan odprli kot lepotni saloni. 

V izogib večjim trenjem se je vlada odločila prisluhniti tako gostincem kot kulturnikom, ki bodo lahko od jutri tudi uradno sprejemali goste in obiskovalce s predpogojem covidnega potrdila. Ob tem bo veljalo, da gostinski lokali ne bodo smeli biti polno zasedeni, temveč zgolj do kapacitet, ki jih bo dovoljevala površina njihovega poslovnega prostora, gostje pa bodo morali ves čas, ko ne bodo za mizami, nositi zaščitne maske. 

Profimedia

Odprli se bodo tudi kinematografi, gledališča in muzeji - nočni klubi pa do nadaljnjega ostajajo zaprti. Spremembe bodo sledile tudi v šolah, kjer učencem razredov, v katerih bodo potrdili okužbe s covidom, ne bo treba v karanteno. Novi pogoji bodo narekovali, da bodo v domači samoizolaciji ostali samo tisti otroci, pri katerih bo s testom potrjena okužba z novim koronavirusom. 

Ob napovedanem sproščanju ukrepov je zdravstveni minister Ernst Kuipers poudaril, da to ni gripa in da razmere še vedno ostajajo občutljive.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ