22. 6. 2021, 13:23 | Vir: STA

Zaradi invazije miši evakuacija zapornikov v Avstraliji

Profimedia
Zaradi invazije miši evakuacija zapornikov v Avstraliji (foto: Profimedia)

Zaradi invazije miši, ki že mesece pesti kmete na vzhodu Avstralije, so iz zapora na podeželju v Novem Južnem Walesu danes morali začeti evakuacijo več sto zapornikov. Miši so vdrle v zapor in zgrizle osnovno infrastrukturo, sedaj pa potrebujejo čas za popravila in čiščenje.

Številne miši so pregrizle stropne plošče in napeljavo v zaporu v Wellingtonu, zato bodo morali zapornike in del zaposlenih premestiti iz zapora, da bodo opravili potrebna popravila. Do konca meseca bodo v druge zapore premestili do 420 zapornikov in 200 zaposlenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaporniške oblasti so poudarile, da so jim zdravje in dobrobit osebja in zapornikov primarnega pomena in da bodo zato izvedi nujna popravila, ob tem pa skušali preprečiti podobne dogodke v prihodnje. Popravila naj bi trajala več mesecev.

Miši uničujejo pridelek in povzročajo preglavice prebivalcem na vzhodu Avstralije že mesece. Glodavci so se namnožili oktobra lani zahvaljujoč izjemni letini.

To je zadnja katastrofa, ki je po nekaj letih suše, mesecih uničujočih gozdnih požarov konec leta 2019 ter kasnejših poplav prizadela avstralske kmete.

Največ miši je v zvezni državi Novi Južni Wales, prizadeti pa sta tudi Viktorija in Južna Avstralija. Po poročanju britanskega BBC naj bi bilo v teh državah več milijonov miši. V Novem Južnem Walesu so razmere tako slabe, da poročajo o vdorih miši v šole, bolnišnice, trgovine in domove.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.