18. 5. 2019, 20:15 | Vir: STA

Zaradi korupcijskega škandala Avstrijo čakajo predčasne volitve

profimedia
Zaradi korupcijskega škandala Avstrijo čakajo predčasne volitve (foto: profimedia)

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je po današnjem odstopu podkanclerja Heinz-Christiana Stracheja, ki se je zapletel v korupcijski škandal, predsedniku države Alexandru Van der Bellnu predlagal razpis predčasnih volitev. Zavzel se je, da bi bile volitve čim prej. Van der Bellen je idejo predčasnih volitev podprl.

"Dovolj je dovolj," je avstrijski kancler po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA komentiral škandal, v katerega se je zapletel Strache. Poudaril je, da na današnjih pogovorih s koalicijskimi partnerji svobodnjaki (FPÖ) ni dobil vtisa, da imajo poleg odstopa Stracheja in vodje poslanske skupine Johanna Gudenusa resnično voljo za spremembe v stranki na vseh ravneh. To bi bilo po njegovih besedah več kot potrebno.

"Resen del tega (videa) je bil odnos do zlorabe oblasti, do ravnanja z davkoplačevalskim denarjem in do medijev v tej državi," je še povedal in dodal, da ga je ta posnetek osebno prizadel, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Avstrijski podkancler je danes odstopil s položaja, potem ko sta nemška časnika Süddeutsche Zeitung in Der Spiegel v petek objavila videoposnetek, v katerem je pred volitvami leta 2017 v zameno za politično podporo domnevni ruski bogatašinji ponujal pogodbe z vlado in izkazal interes za vpliv na medije. Ženska je Stracheju dejala, da želi kupiti 50 odstotkov delnic največjega avstrijskega časnika Kronen Zeitung, da bi dosegla do svobodnjakov naklonjeno poročanje pred volitvami.

Svoj odstop je sicer Strache utemeljil s tem, da želi FPÖ nadaljevati izvajanje vladnega programa s kanclerjevo ljudsko stranko (ÖVP) in da tega ne želi ovirati, niti ne želi razdreti vladne koalicije. Odstopil je sicer tudi z vseh funkcij v svobodnjaški stranki.

A je bil očitno za Kurza ta škandal zadnji žebelj v krsto avstrijske desne vlade. "Čeprav se nisem javno odzval, so bile številne situacije, ki sem jih težko požrl," je povedal o približno leto in pol dolgem vladanju skupaj z FPÖ.

V zadnjih mesecih so se odnosi med kanclerjevo ljudsko stranko in svobodnjaki tudi javno večkrat zaostrili. FPÖ so se znašli pod pritiskom ÖVP oziroma Kurza, potem ko so se v medijih pojavila poročila o njihovih domnevnih povezavah s skrajno desnim gibanjem identitarcev.

Vodja ljudske stranke pa je poleg tega ostro obsodil tudi pesem, ki jo je objavila lokalna podružnica svobodnjakov v Braunau v Zgornji Avstriji, v kateri je migrante primerjala s podganami.

Avstrijski predsednik Van der Bellen je na današnji novinarski konferenci potrdil, da sta s kanclerjem Kurzem govorila o predčasnih volitvah in napovedal, da bosta v nedeljo na nadaljnjih pogovorih določila naslednje korake.

Poudaril je, da so odgovorni prelomili zaupanje, ki so ga dobili, kar pa je nespoštljivo do državljanov. "Tega nespoštovanja ne dopuščam," je dejal. "Avstrijskemu ljudstvu mora biti omogočeno, da se lahko zanese na integriteto vlade, integriteto nosilcev odgovornosti in integriteto institucij," je še dejal v odzivu na korupcijski škandal, v katerega se je zapletel zdaj že nekdanji podkancler.

"Zdaj moramo storiti, kar je treba, da se znova vzpostavi zaupanje," je poudaril. Ponovna vzpostavitev zaupanja pa je v tem primeru mogoča samo z novimi volitvami, je še dejal avstrijski predsednik.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.