15. 6. 2020, 10:17 | Vir: STA

Zaradi napovedanih močnih nalivov in padavin povečana verjetnost zemeljskih plazov

Profimedia

Geološki zavod Slovenije opozarja, da je zaradi napovedanih močnih nalivov in padavin povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov. Prebivalci tistih območij, kjer so se plazovi v preteklosti že pojavljali, naj bodo posebej pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na zastajanje vode, so zapisali.

Povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov je predvsem v severovzhodni Sloveniji, možni pa so tudi v ostalih predelih države, so sporočili z geološkega zavoda. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečala sorazmerno s količino padavin.

Na zavodu pozivajo prebivalce teh območij in lokacij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Podrobnejša navodila so dostopna na spletni strani geološkega zavoda.

Po državi bo danes prevladovalo oblačno vreme z občasnim deževjem. Več dežja bo v vzhodnem delu države, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje. Ponekod bo pihal veter severnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 20, na Primorskem in v jugovzhodnih krajih do 22 stopinj Celzija.

V torek nas čaka oblačno vreme, pojavljale se bodo le manjše krajevne padavine. Nato pa sledita še dva oblačna in deževna dneva.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.